Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Przygotowanie
- Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę
- Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia
- Dodajemy szpinak
- Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi
- Dolewamy wodę gazowaną
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy
- Nakładamy na talerz i dodajemy pokrojone jajko
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje przyrządzenia chłodników w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- Woda (150 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Szpinak (100 g)
- Awokado (70 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Sok z cytryny (bio) (40 ml)
- Czosnek niedźwiedzi suszony (4 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa w sosie a’la beszamelowym
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy. Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę…
WIĘCEJ >Krupnik gryczany (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Grillowane Halloumi
Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem
WIĘCEJ >Jajecznica po hindusku
Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, smażymy parę minut. Dodajemy szpinak i po chwili…
WIĘCEJ >