Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Chłodnik ze szpinaku i awokado z jajkiem
Przygotowanie
- Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę
- Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia
- Dodajemy szpinak
- Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi
- Dolewamy wodę gazowaną
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy
- Nakładamy na talerz i dodajemy pokrojone jajko
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do Twojej aktualnej diety – więcej informacji zawartych jest w piktogramach, opisujących każdą potrawę.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje przyrządzenia chłodników w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 150 ml zimnej wody gazowanej (z lodówki)
- ½ awokado (70 g)
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (ok. 3 g)
- 1 łodyga selera naciowego (45 g)
- Sok z jednej cytryny (80 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 ugotowane na twardo jajko roz. M (ok. 51 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Twarożek z migdałów
Migdały wsypać do miski Zalać zimną wodą z kranu i zostawić do rana Następnie migdały odcedzić na sitku Przełożyć do kubeczka/wiaderka/miseczki Wycisnąć sok z cytryny i zalać nim migdały, dodać miód Zmiksować blenderem Spróbować i…
WIĘCEJ >Wolnowarzona karkówka
Karkówkę obtaczamy w przyprawach oraz oliwie i układamy w misie wolnowaru. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach Na wierzch układamy krojone warzywa i podlewamy wodą (ok. szklanki). Wolnowarzymy co najmniej 6 h…
WIĘCEJ >Szparagi z sezamem
Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…
WIĘCEJ >