Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Przygotowanie
- Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę
- Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba)
- Do blendera wlewamy mleko kokosowe
- Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka
- Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia chłodników.
Autor
Lista składników
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Ogórek długi (180 g)
- Awokado (70 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Mięta (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >Sorbet z mango
Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Kokosanki z kaszy jaglanej
Kaszę gotujemy na mleku z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, a garnek z kaszą owijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy…
WIĘCEJ >