Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Przygotowanie
- Melona obieramy i kroimy w kawałki
- Ogórek obieramy i kroimy w kawałki
- Pokrojone składniki wkładamy do garnka
- Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny
- Miksujemy blenderem
- Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy
- Mieszamy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki
- Nakładamy porcje
- Możemy dodać do każdej porcji drobno pokrojone kawałeczki melona i ogórka
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia równie smacznych zielonych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- ⅓ melona (240 g)
- 2 szklanki wody kokosowej (500 ml)
- 1 zielony ogórek (190 g)
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 80 g)
- 4 listki bazylii (ok. 1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Żurek Paleo
Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki Boczek pokroić w małą kostkę W…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z boczniakami
Warzywa obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz. Warzywa smażyć z grzybami po kilka minut z każdej strony, doprawić i przykryć pokrywką, dusić 2-3 minuty.
WIĘCEJ >