Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Przygotowanie
- Melona obieramy i kroimy w kawałki
- Ogórek obieramy i kroimy w kawałki
- Pokrojone składniki wkładamy do garnka
- Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny
- Miksujemy blenderem
- Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy
- Mieszamy i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki
- Nakładamy porcje
- Możemy dodać do każdej porcji drobno pokrojone kawałeczki melona i ogórka
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia równie smacznych zielonych chłodników – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- Woda kokosowa (500 ml)
- Melon miodowy (240 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Sok z cytryny (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Bazylia (świeża) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl truskawkowy z awokado
Myjemy truskawki i jarmuż Obieramy banana Kroimy awokado na pół i usuwamy pestkę Wydrążamy łyżką miąższ awokado Dodajemy do blendera razem z innymi składnikami Dolewamy 2 szklanki wody
WIĘCEJ >Komosanka z jabłkiem, bananem i masłem orzechowym
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Banana obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem
Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >