fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące ziemniaczki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-23
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chrupiące ziemniaczki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm przez 3/4 grubości ziemniaka (uważamy by nie przeciąć ziemniaków do końca)
  • Blachę skrapiamy tłuszczem i kładziemy na niej ziemniaki
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy połową tłuszczu z przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie smarujemy ziemniaki pozostałym tłuszczem i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem, a obok nakładamy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Rozmaryn suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki nadziewane krewetkami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, aby uzyskać cieńsze filety Następnie każdy kawałek wkładamy w dwie warstwy folii i…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >

Tofu Stir Fry z ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Tofu kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Imbir oraz czosnek obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i ścieramy…

WIĘCEJ >

Smoothie truskawkowe

Truskawki miksujemy z mlekiem i wodą kokosową, dodajemy wiórki i cynamon. Przelewamy do szklanek, w razie potrzeby polewamy odrobiną miodu do smaku.

WIĘCEJ >