fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące ziemniaczki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cea1e7dd4-7ee5-4b66-8542-2cd6cd63bcdc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiące ziemniaczki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm przez 3/4 grubości ziemniaka (uważamy by nie przeciąć ziemniaków do końca)
  • Blachę skrapiamy tłuszczem i kładziemy na niej ziemniaki
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy połową tłuszczu z przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie smarujemy ziemniaki pozostałym tłuszczem i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem, a obok nakładamy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Rozmaryn suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tosty z szynką i serem

Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera oraz plaster szynki i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka

WIĘCEJ >

Sos miętowy

Mleko kokosowe podgrzewamy z pastą kokosową do jej rozpuszczenia. Imbir kroimy jak najdrobniej, lub ścieramy na tarce i dodajemy do mleka. Całość blendujemy z miętą i solą. Sos świetnie pasuje do pieczonego mięsa i warzyw.

WIĘCEJ >

Burger na warzywach

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Z masy mielonej formujemy burgera Warzywa obieramy (poza papryką) Cebulę kroimy w ćwiartki Pozostałe warzywa kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Schab w sojowej marynacie

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki…

WIĘCEJ >