fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące ziemniaczki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cea1e7dd4-7ee5-4b66-8542-2cd6cd63bcdc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiące ziemniaczki

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm przez 3/4 grubości ziemniaka (uważamy by nie przeciąć ziemniaków do końca)
  • Blachę skrapiamy tłuszczem i kładziemy na niej ziemniaki
  • Do miski wlewamy pozostały tłuszcz, dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy połową tłuszczu z przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie smarujemy ziemniaki pozostałym tłuszczem i pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut
  • Szczypiorek siekamy
  • Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzu i posypujemy szczypiorkiem, a obok nakładamy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Rozmaryn suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grzanki z pasztetem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem

Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >