fbpx
Szukaj
open close

Chutney melonowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2057320c-96cf-4d69-88fc-0189b7ffb323
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chutney melonowy

Przygotowanie

  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Nasiona kolendry wsypujemy do moździerza i rozcieramy
  • Owoce suszone grubo siekamy
  • Koper kroimy w drobną kostkę
  • Cebulki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulki i cały czas mieszając, smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir, nasiona kolendry, koper i owoce suszone, dolewamy wodę i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość rondla doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut, na wolnym ogniu
  • Melona obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy pestki
  • Następnie kroimy melona w kostkę i dodajemy do rondla
  • Do rondla dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Ściągamy pokrywkę i gotujemy przez kilka minut, do momentu, aż chutney zgęstnieje (co jakiś czas mieszamy)
  • Gotowe chutney przenosimy do słoika, zamykamy i odkładamy na ok. 2 tyg. (w jakieś chłodne miejsce)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia chutney.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Melon miodowy (600 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula dymka (200 g)
  • Morela suszona (80 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (50 g)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Imbir korzeń (1 g)
  • Kolendra – nasiona (1 g)
  • Sól kłodawska (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Moździerz, Nóż, Rondel, Słoik - duży, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chutney morelowy

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Morele kroimy na pół i usuwamy z nich pestki, a następnie kroimy (…)

WIĘCEJ >

Chutney paprykowy

Papryki kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy) Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Miąższ z jabłek kroimy (…)

WIĘCEJ >