Chutney paprykowy
Chutney paprykowy
Przygotowanie
- Papryki kroimy w drobną kostkę (pestki usuwamy)
- Jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne
- Miąższ z jabłek kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Do rondla wkładamy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz. (do momentu, aż płyn odparuję)
- Zawartość rondla przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
- Ostygnięte chutney wkładamy do lodówki na ok. 24 godz.
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z papryką.
Autor
Lista składników
- Ocet winny (250 ml)
- Jabłko (180 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Papryka żółta (100 g)
- Cebula dymka (60 g)
- Sok z cytryny (bio) (36 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Imbir korzeń (2.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Dip z pesto i pieczoną papryką
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka się wybrzuszy i zacznie czernieć) Po tym czasie wyciągamy paprykę z…
WIĘCEJ >Dip z czerwonej papryki
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją) Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Ketchup z papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasiennie i mielimy standardowym sitku do miski Z papryki odlewamy połowę soku Dodajemy tłuszcz, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy Zawartość miski przenosimy do garnka i zagotowujemy, a…
WIĘCEJ >Sos paprykowy
Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy masę do garnka przez gęste…
WIĘCEJ >