fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hummus pomidorowo-paprykowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a4362e5-7f0f-4366-b3c9-4e32ef7a1740-1

Hummus pomidorowo-paprykowy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
  • Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
  • Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
  • Wodę odlewam do innego naczynia
  • Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
  • Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
  • Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Hummus można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.

Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym co kminek – dodaje hummusowi niepowtarzalny, charakterystyczny posmak.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450 g po ugotowaniu)
  • 2-3 łyżki pasty tahini (40 g)
  • 5 suszonych pomidorów (35 g, moczone co najmniej przez 30 minut w wodzie)
  • Szczypta: papryki ostrej (lub chili), słodkiej i wędzonej
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 20 ziarenek kminu rzymskiego (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do…

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >