Hummus pomidorowo-paprykowy
Hummus pomidorowo-paprykowy
Przygotowanie
- Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
- Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
- Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
- Wodę odlewam do innego naczynia
- Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
- Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
- Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
- Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Hummus można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Uwagi
Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.
Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym co kminek – dodaje hummusowi niepowtarzalny, charakterystyczny posmak.
Autor
Lista składników
- 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450 g po ugotowaniu)
- 2-3 łyżki pasty tahini (40 g)
- 5 suszonych pomidorów (35 g, moczone co najmniej przez 30 minut w wodzie)
- Szczypta: papryki ostrej (lub chili), słodkiej i wędzonej
- 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 1-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 20 ziarenek kminu rzymskiego (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffiny mandarynkowe w sosie leśnym
Muffinki: Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak zacznie wrzeć woda Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej wody Po 5 min przekładamy owoce na sitko, żeby odciekły z…
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera kielichowego Dodać wodę kokosową Wycisnąć sok z cytryny, dodać do blendera Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Dip z kalafiora i czosnku
Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z warzywami
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >