Hummus pomidorowo-paprykowy
Hummus pomidorowo-paprykowy
Przygotowanie
- Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
- Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
- Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
- Wodę odlewam do innego naczynia
- Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
- Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
- Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
- Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
- Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Hummus można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Uwagi
Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.
Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym co kminek – dodaje hummusowi niepowtarzalny, charakterystyczny posmak.
Autor
Lista składników
- 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450 g po ugotowaniu)
- 2-3 łyżki pasty tahini (40 g)
- 5 suszonych pomidorów (35 g, moczone co najmniej przez 30 minut w wodzie)
- Szczypta: papryki ostrej (lub chili), słodkiej i wędzonej
- 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 1-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 20 ziarenek kminu rzymskiego (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym
Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą) Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem Powinna nam wyjść…
WIĘCEJ >Zielony dip
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…
WIĘCEJ >Ryż z suszonymi pomidorami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…
WIĘCEJ >Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >