fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hummus pomidorowo-paprykowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a4362e5-7f0f-4366-b3c9-4e32ef7a1740-1

Hummus pomidorowo-paprykowy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
  • Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
  • Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
  • Wodę odlewam do innego naczynia
  • Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
  • Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
  • Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Hummus można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.

Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym co kminek – dodaje hummusowi niepowtarzalny, charakterystyczny posmak.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450 g po ugotowaniu)
  • 2-3 łyżki pasty tahini (40 g)
  • 5 suszonych pomidorów (35 g, moczone co najmniej przez 30 minut w wodzie)
  • Szczypta: papryki ostrej (lub chili), słodkiej i wędzonej
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 20 ziarenek kminu rzymskiego (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette balsamiczny

Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek Dodajemy musztardę Pietruszkę kroimy nożem na mniejsze kawałki (nie trzeba drobno siekać, tylko trochę pokroić, żeby blender miał łatwiej) i…

WIĘCEJ >

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową

Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >