logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hummus pomidorowo-paprykowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a4362e5-7f0f-4366-b3c9-4e32ef7a1740

Hummus pomidorowo-paprykowy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
  • Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
  • Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
  • Wodę odlewam do innego naczynia
  • Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
  • Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
  • Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Sezam można wcześniej podprażyć na patelni, lecz nie jest to konieczne Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym, co kminek; dodaje hummusowi niepowtarzalnego charakterystycznego posmaku

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450 g po ugotowaniu)
  • 40 g białego sezamu (lub 2-3 łyżki pasty tahini)
  • 5 suszonych pomidorów (moczone co najmniej 30 minut w wodzie)
  • szczypta: papryki ostrej (lub chili), słodkiej i wędzonej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kmin rzymski – dosłownie 20-30 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • sól himalajska

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem

Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć (…)

WIĘCEJ >

Muffinki bananowe

Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Nalać ciasto do foremek do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez (…)

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl