fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hummus pomidorowo-paprykowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3a4362e5-7f0f-4366-b3c9-4e32ef7a1740-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Hummus pomidorowo-paprykowy

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
  • Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
  • Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
  • Wodę odlewam do innego naczynia
  • Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
  • Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy
  • Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Hummus można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.

Autor

Monika Regiec (blog: BodyClean.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ciecierzyca – ziarno (200 g)
  • Tahini (40 g)
  • Pomidor suszony (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Papryka słodka mielona (1 g)
  • Papryka ostra mielona (1 g)
  • Papryka wędzona mielona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…

WIĘCEJ >