logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Czarny hummus

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6607dde8-45ae-4654-aeb8-5b061ff1b9d6

Czarny hummus

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6607dde8-45ae-4654-aeb8-5b061ff1b9d6

Przygotowanie

  • Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
  • Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
  • Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
  • Wodę odlewam do innego naczynia 
  • Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
  • Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
  • Dodajemy odsączone czarne oliwki
  • Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku

Uwagi

Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków Sezam można wcześniej podprażyć na patelni, lecz nie jest to konieczne Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym, co kminek; dodaje hummusowi niepowtarzalnego charakterystycznego posmaku

Autor

Monika Regiec ( blog: BodyClean.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450g po ugotowaniu)
  • 40 g czarnego sezamu
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 1-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kmin rzymski – dosłownie 20 ziarenek (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
  • sól himalajska czarna Kala Namak (lub różowa)
  • opcjonalnie: czarnuszka do posypania

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Komosa ryżowa (quinoa) biała i czerwona

Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą (…)

WIĘCEJ >

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). (…)

WIĘCEJ >

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do (…)

WIĘCEJ >

Podstawowy krem daktylowy

Daktyle miksujemy na krem Dolewamy wodę lub mleko, aby uzyskać pożądaną konsystencję

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl