Czarny hummus
Czarny hummus
Przygotowanie
- Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą
- Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym)
- Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski
- Wodę odlewam do innego naczynia
- Sezam, czosnek, oliwę z oliwek i starty/zmielony kumin wraz z odrobiną wody z gotowania ciecierzycy dokładnie blendujemy na gładką masę
- Dodajemy wszystko do ugotowanej ciecierzycy
- Dodajemy odsączone czarne oliwki
- Dolewamy sok z cytryny i blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji
- Próbujemy i w miarę potrzeby doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Hummus można podać z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Uwagi
Ciecierzycę solimy na końcu gotowania, gdyż sól utrudnia gotowanie strączków.
Kmin rzymski (kumin) nie jest tym samym co kminek – dodaje hummusowi niepowtarzalny, charakterystyczny posmak.
Autor
Lista składników
- 200 g suchej ciecierzycy (około 400-450 g po ugotowaniu)
- 2-3 łyżki pasty tahini (40 g)
- 100 g czarnych oliwek
- 2-3 świeżego ząbki czosnku (15 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 1-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 20 ziarenek kminu rzymskiego (czubek łyżeczki, jeśli mielony)
- Sól kłodawska (3 g)
- Opcjonalnie: czarnuszka do posypania
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Konfitura z grzybów
Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy…
WIĘCEJ >Przyprawa „antyrakowa”
Wszystkie składniki po kolei zmielić w młynku elektrycznym a następnie wymieszać razem. Przechowywać w suchym pojemniku i bez dostępu światła.
WIĘCEJ >Czerwony DIP
Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku. Wyciskamy sok z…
WIĘCEJ >