Ketchup z papryki
Ketchup z papryki
Przygotowanie
- Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasiennie i mielimy standardowym sitku do miski
- Z papryki odlewamy połowę soku
- Dodajemy tłuszcz, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do garnka i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, przecier oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Następnie gotowy ketchup przelewamy do słoików i odwracamy do góry dnem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia majonezów i musztardy.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (3000 g)
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Cukier trzcinowy (330 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (215 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (105 ml)
- Sól kłodawska (18 g)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (10 g)
- Bazylia suszona (6 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową
Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy
WIĘCEJ >Siekane kotlety z sarny
Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…
WIĘCEJ >Pieczywo czosnkowe
Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >Jajo po benedyktyńsku na rukoli
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzątek mieszamy tak, aby wirował Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja i gotujemy przez ok. 3-4 minuty Na talerzu rozkładamy rukolę Jaja wyciągamy z garnka…
WIĘCEJ >