fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ketchup z papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c41cb36d6-9306-4b29-8ad5-442028878b60
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ketchup z papryki

Przygotowanie

  • Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasiennie i mielimy standardowym sitku do miski
  • Z papryki odlewamy połowę soku
  • Dodajemy tłuszcz, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do garnka i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, przecier oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie gotowy ketchup przelewamy do słoików i odwracamy do góry dnem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia majonezów i musztardy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 130
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (3000 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Cukier trzcinowy (330 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (215 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (105 ml)
  • Sól kłodawska (18 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (10 g)
  • Bazylia suszona (6 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową

Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >

Siekane kotlety z sarny

Mięso mielimy na standardowym sitku do miski Do masy mięsnej dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie formujemy z masy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kotleta i smażymy z każdej strony przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Jajo po benedyktyńsku na rukoli

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzątek mieszamy tak, aby wirował Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja i gotujemy przez ok. 3-4 minuty Na talerzu rozkładamy rukolę Jaja wyciągamy z garnka…

WIĘCEJ >