Ketchup z papryki
Ketchup z papryki
Przygotowanie
- Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasiennie i mielimy standardowym sitku do miski
- Z papryki odlewamy połowę soku
- Dodajemy tłuszcz, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Zawartość miski przenosimy do garnka i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, przecier oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
- Następnie gotowy ketchup przelewamy do słoików i odwracamy do góry dnem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia majonezów i musztardy.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (3000 g)
- Przecier pomidorowy (400 g)
- Cukier trzcinowy (330 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (215 ml)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (105 ml)
- Sól kłodawska (18 g)
- Czosnek (10 g)
- Zioła prowansalskie (10 g)
- Bazylia suszona (6 g)
- Pieprz kajeński (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Domowa żółta musztarda
Mąkę z gorczycy mieszamy z przyprawami i zalewamy wodą, miksujemy blenderem Ustawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy do momentu aż zmniejszy się objętość o połowę przez około 40 minut Po tym czasie dolewamy ocet Gotujemy…
WIĘCEJ >Ekspresowy majonez domowy
Należy przygotować słoik lub inne wąskie naczynie, do którego zmieści się końcówka blendera Końcówkę blendera wkładamy na 15 minut do zamrażarki (to bardzo ważne – bez tego majonez nie wyjdzie gęsty) Do słoika wbijamy jajo,…
WIĘCEJ >Majonez z kalafiora
Ugotowany na parze kalafior, po ostudzeniu miksujemy razem z musztardą i olejem. Dodajemy do smaku sól i pieprz, a także około ½ łyżeczki estragonu. Można dodać też trochę soku z cytryny.
WIĘCEJ >Domowa musztarda
Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje. Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy….
WIĘCEJ >