fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ketchup z papryki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-67
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ketchup z papryki

Przygotowanie

  • Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasiennie i mielimy standardowym sitku do miski
  • Z papryki odlewamy połowę soku
  • Dodajemy tłuszcz, sól oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski przenosimy do garnka i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, przecier oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Następnie gotowy ketchup przelewamy do słoików i odwracamy do góry dnem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia majonezów i musztardy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 130
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (3000 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Cukier trzcinowy (330 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (215 ml)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (105 ml)
  • Sól kłodawska (18 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Zioła prowansalskie (10 g)
  • Bazylia suszona (6 g)
  • Pieprz kajeński (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brokuły z czosnkiem

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-6 minut, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3…

WIĘCEJ >

Pieczarki z czosnkiem i ziołami

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę (natkę) siekamy Pieczarki dokładnie oczyszczamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy pieczarki (blaszkami do góry), skrapiamy tłuszczem, posypujemy…

WIĘCEJ >

Granola orzechowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Orzechy siekamy W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, orzechy oraz pestki i mieszamy Do osobnej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy…

WIĘCEJ >

Talarki z batatów

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Bataty obieramy, kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papierze równomiernie rozkładamy bataty i…

WIĘCEJ >