Domowa musztarda
Domowa musztarda
Przygotowanie
- Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje.
- Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy. Przechowujemy w lodówce.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Możesz sporządzić także żółtą musztardę, która jest łagodniejsza w smaku (powiązane przepisy).
Autor
Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Średni
Lista składników
- 100 g żółtej gorczycy
- 100 g czarnej gorczycy (możemy użyć samej żółtej – musztarda będzie łagodniejsza)
- 100 ml octu jabłkowego z naturalnej fermentacji
- 200 ml wody
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Blender
Podobne tematy
Pasta z kukurydzy i suszonych pomidorów
Kukurydzę i pomidory blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ziołami i pieprzem.
WIĘCEJ >Ryż basmati
Ryż wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Przyprawa „antyrakowa”
Wszystkie składniki po kolei zmielić w młynku elektrycznym a następnie wymieszać razem. Przechowywać w suchym pojemniku i bez dostępu światła.
WIĘCEJ >