fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowa musztarda

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4361202f-02bb-4012-bf6b-caddba5e4c58

Domowa musztarda

Przygotowanie

  • Ziarna gorczycy zalewamy octem i odstawiamy na 12-24 godzin, aż gorczyca napęcznieje.
  • Następnie mielimy je z przyprawami dolewając wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Miksujemy w zależności od upodobań na całkiem gładko lub z cząstkami gorczycy. Przechowujemy w lodówce.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Możesz sporządzić także żółtą musztardę, która jest łagodniejsza w smaku (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g żółtej gorczycy
  • 100 g czarnej gorczycy (możemy użyć samej żółtej – musztarda będzie łagodniejsza)
  • 100 ml octu jabłkowego z naturalnej fermentacji
  • 200 ml wody
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Sos z zielonego pieprzu

Do garnka wlewamy wywar Dodajemy zielony pieprz Podgrzewamy 2 – 3 min na średnim ogniu  Dodajemy masło Mieszamy, próbujemy, doprawiamy 

WIĘCEJ >

Sos pomidorowy

Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twarde rdzenie. Czosnek siekamy i dodajemy do pomidorów. Pomidory z czosnkiem blendujemy, po czym doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i na małym ogniu gotujemy ok. 15-20…

WIĘCEJ >