Dip z czerwonej papryki
Dip z czerwonej papryki
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją)
- Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
- Z papryk usuwamy skórkę, oczyszczamy z nasion i kroimy papryki na kawałki
- Chleb drobno kroimy (najlepiej żeby był z poprzedniego dnia)
- Orzechy grubo siekamy
- Papryki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy chleb, orzechy (włoskie), przecier, sok z cytryny, cukier, połowę tłuszczu oraz przyprawy (kmin) i dokładnie miksujemy
- Masę przenosimy do miski, dodajemy orzechy (pistacje) i dokładnie mieszamy
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Chlebki kroimy na trójkąty i smarujemy tłuszczem, po czym układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Następnie wykładamy chlebki na metalowy ruszt do ostygnięcia
- Chlebki podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych przypraw.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (690 g)
- Pita (280 g)
- Orzech włoski (200 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Cukier trzcinowy (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…
WIĘCEJ >Zupa krem z dyni z serem guayerre
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Zawijasy cebulowe z makiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem Następnie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 5…
WIĘCEJ >Zupa z pieczonych pomidorów
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidory kroimy na pół i układamy na blachę Następnie posypujemy pomidory cebulą z czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika…
WIĘCEJ >