fbpx
logo
Szukaj
open close

Dip z czerwonej papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0d99a25d-95c3-41fc-9108-056c4c3be110
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dip z czerwonej papryki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją)
  • Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Z papryk usuwamy skórkę, oczyszczamy z nasion i kroimy papryki na kawałki
  • Chleb drobno kroimy (najlepiej żeby był z poprzedniego dnia)
  • Orzechy grubo siekamy
  • Papryki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy chleb, orzechy (włoskie), przecier, sok z cytryny, cukier, połowę tłuszczu oraz przyprawy (kmin) i dokładnie miksujemy
  • Masę przenosimy do miski, dodajemy orzechy (pistacje) i dokładnie mieszamy
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Chlebki kroimy na trójkąty i smarujemy tłuszczem, po czym układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Następnie wykładamy chlebki na metalowy ruszt do ostygnięcia
  • Chlebki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych przypraw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (690 g)
  • Pita (280 g)
  • Orzech włoski (200 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan (…)

WIĘCEJ >

Dip z pesto i pieczoną papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy (…)

WIĘCEJ >

Dip z tuńczyka i suszonych pomidorów

Tuńczyka odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i lekko rozdrabniamy widelcem Ogórki i pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Dip z ciecierzycy z ziołami

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >