fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dip z czerwonej papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0d99a25d-95c3-41fc-9108-056c4c3be110
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dip z czerwonej papryki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją)
  • Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Z papryk usuwamy skórkę, oczyszczamy z nasion i kroimy papryki na kawałki
  • Chleb drobno kroimy (najlepiej żeby był z poprzedniego dnia)
  • Orzechy grubo siekamy
  • Papryki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy chleb, orzechy (włoskie), przecier, sok z cytryny, cukier, połowę tłuszczu oraz przyprawy (kmin) i dokładnie miksujemy
  • Masę przenosimy do miski, dodajemy orzechy (pistacje) i dokładnie mieszamy
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Chlebki kroimy na trójkąty i smarujemy tłuszczem, po czym układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Następnie wykładamy chlebki na metalowy ruszt do ostygnięcia
  • Chlebki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych przypraw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (690 g)
  • Pita (280 g)
  • Orzech włoski (200 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Zawijasy cebulowe z makiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kiedy tłuszcz zacznie skwierczeć – wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 15-20 minut pod przykryciem Następnie ściągamy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Zupa z pieczonych pomidorów

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Pomidory kroimy na pół i układamy na blachę Następnie posypujemy pomidory cebulą z czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika…

WIĘCEJ >