fbpx
logo
Szukaj
open close

Dip z czerwonej papryki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0d99a25d-95c3-41fc-9108-056c4c3be110
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dip z czerwonej papryki

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Papryki kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż napęcznieją)
  • Następnie przenosimy papryki do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostygnięcia
  • Z papryk usuwamy skórkę, oczyszczamy z nasion i kroimy papryki na kawałki
  • Chleb drobno kroimy (najlepiej żeby był z poprzedniego dnia)
  • Orzechy grubo siekamy
  • Papryki wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy chleb, orzechy (włoskie), przecier, sok z cytryny, cukier, połowę tłuszczu oraz przyprawy (kmin) i dokładnie miksujemy
  • Masę przenosimy do miski, dodajemy orzechy (pistacje) i dokładnie mieszamy
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Chlebki kroimy na trójkąty i smarujemy tłuszczem, po czym układamy je na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Następnie wykładamy chlebki na metalowy ruszt do ostygnięcia
  • Chlebki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych przypraw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (690 g)
  • Pita (280 g)
  • Orzech włoski (200 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Robot kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Salsa ze świeżych warzyw ogrodowych

Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki Paprykę kroimy w ćwiartki (gniazdo nasienne usuwamy) Jalapeño drobno siekamy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i drobno siekamy Do blendera wrzucamy czosnek i blendujemy Dodajemy cebulę, paprykę oraz jalapeño…

WIĘCEJ >

Kremowe leczo

Warzywa, kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę w garnku na maśle. Po 10 minutach dolewamy mleko kokosowe, pomidory krojone i przyprawy. Wszystko dusimy około 30 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.

WIĘCEJ >

Awokado nadziewane sałatką z kraba

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Do wrzącej wody wkładamy kraba, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut Ugotowanego kraba przenosimy na sito i przelewamy zimną wodą Następnie łapiemy kraba obiema…

WIĘCEJ >

Pikantny dip z zielonego groszku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 1 minutę…

WIĘCEJ >