Dip z karczochami i szpinakiem
Dip z karczochami i szpinakiem
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę.
- Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię.
- Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do pojemnika blendera lub malaksera, dodać karczochy, wodę i zblendować wszystko na gładką masę.
- Na tą samą patelnię wrzucić szpinak i dodać zblendowany sos.
- Podgrzać całość i doprawić przyprawami (sproszkowanym czosnkiem) według uznania.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych dipów.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (150 g)
- Szpinak (świeży) (90 g)
- Karczoch w zalewie (serce) (75 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Woda (50 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Czosnek granulowany (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sos z suszonych pomidorów
Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.
WIĘCEJ >Hummus klasyczny (biały)
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Brokułowo-paprykowa sałatka
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem
WIĘCEJ >Purée z marchewki
Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…
WIĘCEJ >