fbpx
logo
Szukaj
open close

Dip z karczochami i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96156233-98ac-47d2-be2d-322496777b88-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dip z karczochami i szpinakiem

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę.
  • Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię.
  • Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do pojemnika blendera lub malaksera, dodać karczochy, wodę i zblendować wszystko na gładką masę.
  • Na tą samą patelnię wrzucić szpinak i dodać zblendowany sos.
  • Podgrzać całość i doprawić przyprawami (sproszkowanym czosnkiem) według uznania.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych dipów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Szpinak (świeży) (90 g)
  • Karczoch w zalewie (serce) (75 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos z suszonych pomidorów

Suszone pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzącej wodzie, dodajemy resztę składników i blendujemy na jednolitą masę.

WIĘCEJ >

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Brokułowo-paprykowa sałatka

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w paski Cykorię rozdzielamy na liście Wszystkie warzywa układamy na talerzu i polewamy sosem

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >