fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dip z karczochami i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96156233-98ac-47d2-be2d-322496777b88-1

Dip z karczochami i szpinakiem

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę.
  • Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię.
  • Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do pojemnika blendera lub malaksera, dodać karczochy, wodę i zblendować wszystko na gładką masę.
  • Na tą samą patelnię wrzucić szpinak i dodać zblendowany sos.
  • Podgrzać całość i doprawić przyprawami (sproszkowanym czosnkiem) według uznania.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji opisują piktogramy.

Uwagi

Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

W podpiętych,powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych dipów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, z awokado lub ulubionego tłuszczu (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ obranej cukinii (150 g)
  • 75 g odsączonych karczochów w zalewie
  • 50 ml wody źródlanej
  • 90 g rozmrożonego i odcedzonego szpinaku
  • 1 szczypta sproszkowanego czosnku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Pasta z pora i orzechów włoskich

Posiekanego pora mieszamy z pokrojonym czosnkiem Dusimy z odrobiną wody do miękkości Studzimy Przekładamy do blendera i miksujemy z orzechami włoskimi oraz posiekaną kolendrą Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

WIĘCEJ >

Sok z cytryny

Cytrynę umyć Przekroić i wycisnąć sok

WIĘCEJ >

Pasta pieczarkowo-bazyliowa

Obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki Przekładamy je na patelnię i dusimy bez tłuszczu Siekamy cebulę i podsmażamy na oliwie Miksujemy na gładką pastę Wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny Doprawiamy do smaku sokiem z…

WIĘCEJ >