fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dip z karczochami i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96156233-98ac-47d2-be2d-322496777b88-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dip z karczochami i szpinakiem

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę.
  • Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię.
  • Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do pojemnika blendera lub malaksera, dodać karczochy, wodę i zblendować wszystko na gładką masę.
  • Na tą samą patelnię wrzucić szpinak i dodać zblendowany sos.
  • Podgrzać całość i doprawić przyprawami (sproszkowanym czosnkiem) według uznania.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji opisują piktogramy.

Uwagi

Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

W podpiętych,powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych dipów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego, z awokado lub ulubionego tłuszczu (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ obranej cukinii (150 g)
  • 75 g odsączonych karczochów w zalewie
  • 50 ml wody źródlanej
  • 90 g rozmrożonego i odcedzonego szpinaku
  • 1 szczypta sproszkowanego czosnku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado

Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a miąższcz wykładamy na talerz. Widelcem ugniatamy awokado, aż uzyskamy gęstą masę (niekoniecznie jednolitą). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, płatki drożdżowe i musztardę dalej ugniatając. Solimy…

WIĘCEJ >

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.

WIĘCEJ >

Domowy chrzan bez mleka i cukru

Chrzan myjemy i obieramy Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy Ucieramy razem z chrzanem i mlekiem kokosowym do uzyskania jednolitej masy, po czym dodajemy ocet

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette AIP

Wszystkie składniki wrzucić do blendera kielichowego i zmiksować 

WIĘCEJ >