fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dip z karczochami i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c96156233-98ac-47d2-be2d-322496777b88-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dip z karczochami i szpinakiem

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę.
  • Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Poczekać, aż czosnek puści aromat i dodać drobno posiekaną cukinię.
  • Kiedy cukinia zmięknie, przełożyć zawartość patelni do pojemnika blendera lub malaksera, dodać karczochy, wodę i zblendować wszystko na gładką masę.
  • Na tą samą patelnię wrzucić szpinak i dodać zblendowany sos.
  • Podgrzać całość i doprawić przyprawami (sproszkowanym czosnkiem) według uznania.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Przechowujemy w lodówce do dwóch dni.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia warzywnych dipów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (150 g)
  • Szpinak (świeży) (90 g)
  • Karczoch w zalewie (serce) (75 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Woda (50 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Czosnek granulowany (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta marchewkowa na słodko

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.

WIĘCEJ >

Chrupiące krakersy z parmezanu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…

WIĘCEJ >

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >