fbpx
logo
Szukaj
open close

Dip z ciecierzycy z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8db6c0f-596a-468a-b6fd-671f7c032177
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dip z ciecierzycy z ziołami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (zostawiamy ok. 3 łyżki płynu z gotowania)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ciecierzycę przenosimy do blendera, dodajemy pozostałe składniki (poza zieleniną i słodką papryką) i całość dokładnie blendujemy
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do masy i mieszamy
  • Dip posypujemy przyprawami (słodką papryką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Tahini (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane Przepisy

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru) Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika…

WIĘCEJ >

Dip z pesto i pieczoną papryką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka się wybrzuszy i zacznie czernieć) Po tym czasie wyciągamy paprykę z…

WIĘCEJ >

Dip z tuńczyka i suszonych pomidorów

Tuńczyka odsączamy z zalewy, przenosimy do miski i lekko rozdrabniamy widelcem Ogórki i pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki…

WIĘCEJ >

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do mięs.

WIĘCEJ >