fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dip z ciecierzycy z ziołami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8db6c0f-596a-468a-b6fd-671f7c032177
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dip z ciecierzycy z ziołami

Przygotowanie

  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (zostawiamy ok. 3 łyżki płynu z gotowania)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ciecierzycę przenosimy do blendera, dodajemy pozostałe składniki (poza zieleniną i słodką papryką) i całość dokładnie blendujemy
  • Zieleninę drobno siekamy, dodajemy do masy i mieszamy
  • Dip posypujemy przyprawami (słodką papryką)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (400 g)
  • Tahini (35 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (18 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułgarska sałatka

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i kroimy w krążki Ser kroimy w kostkę Do miski wrzucamy wszystkie warzywa i ser Do osobnej miski wlewamy tłuszcz oraz ocet, dodajemy przyprawy i dokładnie…

WIĘCEJ >

Ciasteczka jaglane

Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy Tłuszcz ucieramy na puszysty…

WIĘCEJ >

Frankfurterki wieprzowe

Frankfurterki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >