fbpx
logo
Szukaj
open close

Dip z pesto i pieczoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00e169e4-6aa8-42a0-bae3-35f48028751a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dip z pesto i pieczoną papryką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka się wybrzuszy i zacznie czernieć)
  • Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, wkładamy do torby foliowej i zostawiamy do ostygnięcia
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Gdy papryki ostygną – ściągamy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy miąższ do robota kuchennego
  • Dodajemy tłuszcz, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki oraz ocet i miksujemy na gładką masę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem przenosimy masę paprykową, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki
  • Z kromek odcinamy skórki i kroimy kromki na małe trójkąciki
  • Następnie układamy trójkąciki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (po ok. 5 minutach obracamy trójkąciki na drugą stronę)
  • Trójkąciki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (300 g)
  • Chleb żytni na zakwasie (140 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Robot kuchenny, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan (…)

WIĘCEJ >

Czerwony DIP

Ugotowanego wcześniej buraka, selera naciowe i jabłko kroimy na drobne kawałki, a następnie przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować. (…)

WIĘCEJ >

Dip ze świeżymi ziołami

Wszystkie składniki blendujemy na gładki krem

WIĘCEJ >

Dip z kalafiora i czosnku

Kalafiora gotujemy we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego kalafiora miksujemy z czosnkiem i olejem, doprawiamy solą do smaku i podajemy jako dodatek do (…)

WIĘCEJ >

Dip z karczochami i szpinakiem

Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i wrzucić posiekaną cebulę. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekać, aż (…)

WIĘCEJ >