fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dip z pesto i pieczoną papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00e169e4-6aa8-42a0-bae3-35f48028751a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dip z pesto i pieczoną papryką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka się wybrzuszy i zacznie czernieć)
  • Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, wkładamy do torby foliowej i zostawiamy do ostygnięcia
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Gdy papryki ostygną – ściągamy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy miąższ do robota kuchennego
  • Dodajemy tłuszcz, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki oraz ocet i miksujemy na gładką masę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem przenosimy masę paprykową, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki
  • Z kromek odcinamy skórki i kroimy kromki na małe trójkąciki
  • Następnie układamy trójkąciki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (po ok. 5 minutach obracamy trójkąciki na drugą stronę)
  • Trójkąciki podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (300 g)
  • Chleb żytni na zakwasie (140 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Robot kuchenny, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flatbread

Wszystkie składniki mieszamy razem lub miksujemy. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a piekarnik ustawiamy na 180 st. C Rozlewamy masę na papierze na kształt prostokąta (możemy użyć też kwadratowej formy do pieczenia). Pieczemy nasz…

WIĘCEJ >

Kanapka ze śledziem wędzonym i brzoskwinią na spodzie koperkowym

Do miski wkładamy tłuszcz Koperek drobno siekamy, dodajemy do miski z tłuszczem i całość dokładnie ugniatamy Kanapkę smarujemy tłuszczem z koperkiem Brzoskwinię kroimy na ćwiartki (pestkę usuwamy) Na kanapkę nakładamy brzoskwinię oraz śledzia i posypujemy…

WIĘCEJ >

Grzanki z pasztetem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >