Dip z pesto i pieczoną papryką
Dip z pesto i pieczoną papryką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Papryki kładziemy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (pieczemy do momentu, aż skórka się wybrzuszy i zacznie czernieć)
- Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika, wkładamy do torby foliowej i zostawiamy do ostygnięcia
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Gdy papryki ostygną – ściągamy z nich skórkę, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy miąższ do robota kuchennego
- Dodajemy tłuszcz, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki oraz ocet i miksujemy na gładką masę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski z serem przenosimy masę paprykową, dodajemy przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią kuchenną i wkładamy do lodówki
- Z kromek odcinamy skórki i kroimy kromki na małe trójkąciki
- Następnie układamy trójkąciki na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut (po ok. 5 minutach obracamy trójkąciki na drugą stronę)
- Trójkąciki podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (300 g)
- Chleb żytni na zakwasie (140 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ocet winny (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka ze śledziem wędzonym i brzoskwinią na spodzie koperkowym
Do miski wkładamy tłuszcz Koperek drobno siekamy, dodajemy do miski z tłuszczem i całość dokładnie ugniatamy Kanapkę smarujemy tłuszczem z koperkiem Brzoskwinię kroimy na ćwiartki (pestkę usuwamy) Na kanapkę nakładamy brzoskwinię oraz śledzia i posypujemy…
WIĘCEJ >Grzanki z pasztetem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kromki chleba i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut Ogórka kroimy w plastry Po tym czasie przenosimy grzanki na…
WIĘCEJ >Pieczywo czosnkowe
Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >