fbpx
logo
Szukaj
open close

Grecki dip z pieczonego bakłażana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4739d9d-e147-4b05-bf4c-133c2922d588
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru)
  • Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika
  • Kiedy bakłażan nieco przestygnie – ściągamy z niego skórkę
  • Miąższ wkładamy do robota kuchennego i kilka razy włączamy miksowanie pulsacyjne, aby go rozdrobnić
  • Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy (sól, paprykę i kmin) i miksujemy na jednolitą masę
  • Pitę kroimy w małe cząstki, każdą z nich smarujemy tłuszczem i układamy na blasze do pieczenia
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy pitę przez ok. 8-10 minut
  • Pitę podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Jogurt grecki (200 g)
  • Pita (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Robot kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – bakaliowy miś

Na talerz kładziemy kromkę chleba i dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Krewetki czosnkowo-migdałowe

Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…

WIĘCEJ >