Grecki dip z pieczonego bakłażana
Grecki dip z pieczonego bakłażana
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru)
- Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika
- Kiedy bakłażan nieco przestygnie – ściągamy z niego skórkę
- Miąższ wkładamy do robota kuchennego i kilka razy włączamy miksowanie pulsacyjne, aby go rozdrobnić
- Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy (sól, paprykę i kmin) i miksujemy na jednolitą masę
- Pitę kroimy w małe cząstki, każdą z nich smarujemy tłuszczem i układamy na blasze do pieczenia
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy pitę przez ok. 8-10 minut
- Pitę podajemy z dipem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (300 g)
- Jogurt grecki (200 g)
- Pita (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól morska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z kiełbaskami i warzywami
Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >Wiosenna zapiekanka z kurczaka
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy Ziemniaki kroimy na pół Pomidory kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym
Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie Odcedzone nasiona wkładamy do…
WIĘCEJ >Pasta z zielonego groszku i pesto
Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.
WIĘCEJ >