fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grecki dip z pieczonego bakłażana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4739d9d-e147-4b05-bf4c-133c2922d588
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru)
  • Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika
  • Kiedy bakłażan nieco przestygnie – ściągamy z niego skórkę
  • Miąższ wkładamy do robota kuchennego i kilka razy włączamy miksowanie pulsacyjne, aby go rozdrobnić
  • Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy (sól, paprykę i kmin) i miksujemy na jednolitą masę
  • Pitę kroimy w małe cząstki, każdą z nich smarujemy tłuszczem i układamy na blasze do pieczenia
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy pitę przez ok. 8-10 minut
  • Pitę podajemy z dipem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Jogurt grecki (200 g)
  • Pita (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Robot kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z kiełbaskami i warzywami

Kiełbasy, papryki i cukinię kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy Ziemniaki kroimy na pół Pomidory kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >