fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

10 pomysłów na dania z dyni

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Tagi

10 pomysłów na dania z dyni

dania z dyni

Dynia to królowa jesiennych przepisów. Nic dziwnego – świetnie sprawdza się i na słodko, i na słono. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, zupy czy frytki. Sprawdź nasze pomysły na dania z dyni.

Do tego, że po dynię warto sięgać, nie trzeba przekonywać. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Ponadto zawiera też witaminę C i E, a także witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej również takie minerały, jak: miedź, żelazo, magnez, cynk, potas. Dynia ma też mało kalorii, ale za to sporo błonnika.

Z kolei nasiona dyni to źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi i tryptofanu.

Za co jeszcze można kochać dynię? Można z niej zrobić mnóstwo potraw i zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poznaj nasze pomysły na szybkie dania z dyni.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • bulion mięsny (1000 ml)
  • dynia hokkaido (500 g)
  • cebula (105 g)
  • masło klarowane ghee (30 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • cynamon mielony (2 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki).
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
  • Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut.
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut (na średnim ogniu).
  • Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Pieczona dynia

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)
  • masło klarowane ghee (15 g) lub oliwa z oliwek
  • sól kłodawska (2,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatrury 200°C.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
  • Następnie kroimy dynię w plastry i kładziemy na blachę.
  • Polewamy tłuszczem, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Pieczoną dynię zjadamy ze skórką.

Makaron

Składniki:

  • dynia makaronowa (1560 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (12 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy na pół, wybieramy ze środka pestki i smarujemy miąższ tłuszczem.
  • Wkładamy dynię do piekarnika na około 30–40 minut.
  • Wyjmujemy dynię z piekarnika i lekko studzimy.
  • Ostrożnie widelcem dzielimy miąższ dyni na włókna i przekładamy do miseczek.

Frytki z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • bazylia suszona (1 g)
  • oregano suszone (1 g)
  • papryka słodka mielona (1 g)
  • papryka wędzona mielona (1 g)
  • garam masala (1 g)
  • curry mielone (1 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię obieramy, usuwamy miąższ, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier dajemy frytki i wkładamy do piekarnika na około 30–40 minut.
  • Po 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.

Dyniowe musli

Składniki:

  • dynia makaronowa (780 g)
  • śmietanka kokosowa (300 g)
  • daktyle (25 g)
  • cynamon mielony (4 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy na pół i usuwamy w niej pestki.
  • Wkładamy dynię do piekarnika na około 40 minut.
  • Do garnka dajemy upieczoną dynię oraz daktyle, dolewamy śmietankę i gotujemy.
  • Kiedy potrawa się zagotuje, dodajemy cynamon, mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty.

Musli możesz zjeść z ulubionymi dodatkami w postaci owoców i orzechów.

Curry z dynią i ciecierzycą

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)
  • mleko kokosowe (400 ml)
  • ciecierzyca – ziarno, wcześniej namoczona i ugotowana (250 g)
  • cebula (świeża) (105 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • cytryna (20 g)
  • czosnek (15 g)
  • curry mielone (3 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • kolendra (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w piórka.
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
  • Wsypujemy przyprawy i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
  • Dodajemy dynię, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy przez około 10 minut.
  • Dodajemy ciecierzycę i gotujemy przez około 5 minut.
  • Wyłączamy kuchenkę i dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę.

Purée z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
  • Następnie kroimy na kawałki i obieramy ze skóry.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier układamy dynię i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (tak aby można było wbić w nią nóż).
  • Wyciągamy dynię z piekarnika i blendujemy na gładkie purée.

Gulasz z dyni

Składniki:

  • woda (800 ml)
  • dynia hokkaido (250 g)
  • szynka wieprzowa (250 g)
  • cebula (50 g)
  • marchew (45 g)
  • pietruszka korzeń (40 g)
  • por (35 g)
  • przecier pomidorowy (30 g)
  • smalec z gęsi (24 g)
  • podgrzybek suszony (15 g)
  • czosnek (5 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • liść laurowy (2 g)
  • ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1/4 ilości wody (gorącej) i przykrywamy talerzykiem (lub pokrywką).
  • Szynkę kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm × 1 cm.
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm × 1,5 cm.
  • Por kroimy w półksiężyce.
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy szynkę i smażymy przez około 5 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2–3 minuty.
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka z szynką i wlewamy 1/4 ilości wody.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez około 4–5 minut.
  • Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez około 3–4 minuty.
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka z mięsem i dolewamy pozostałą wodę.
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy) i kroimy w paski.
  • Do garnka dodajemy grzyby, wodę, w której moczyły się grzyby, dynię oraz przyprawy i całość gotujemy przez około 30 minut.

Zapiekanka z dyni i mięsa

Składniki:

  • dynia piżmowa (390 g)
  • wieprzowina – łopatka (200 g)
  • podgrzybek (50 g)
  • por (35 g)
  • cebula (25 g)
  • marchew (20 g)
  • pietruszka korzeń (20 g)
  • smalec z gęsi (12 g)
  • mąka kokosowa (6 g)
  • sól kłodawska (2.5 g)
  • pieprz czerwony (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ z pestkami.
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy.
  • Mięso, marchew i pietruszkę mielimy na zmianę na standardowym sitku.
  • Por i cebulę kroimy w plastry.
  • Grzyby kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy por oraz cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty.
  • Do masy mielonej dodajemy zawartość patelni, grzyby, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Gotowy farsz nakładamy do wydrążonej dyni.
  • Dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 40 minut.

Mus z dyni z masłem kokosowym

Składniki:

Mus z dyni:

  • dynia hokkaido (500 g)
  • jabłko (500 g)
  • woda (100 ml)
  • cynamon mielony (4 g)

Masło kokosowe

  • wiórki kokosowe (200 g)

Sposób przygotowania:

Masło kokosowe:

  • Wsypujemy wiórki kokosowe do blendera i miksujemy do uzyskania lejącej konsystencji. Może to potrwać kilkanaście minut.

Mus:

  • Dynię oraz jabłka obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do garnka.
  • Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zawartość garnka blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Mus nakładamy do pucharków, a na wierzch kładziemy masło kokosowe.

Więcej przepisów na dania z dyni z znajdziesz w naszym e-booku oraz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Dynia to królowa jesiennych przepisów. Nic dziwnego – świetnie sprawdza się i na słodko, i na słono. Można z niej przygotować różnego rodzaju wypieki, placki, zupy czy frytki. Sprawdź nasze pomysły na dania z dyni.

Do tego, że po dynię warto sięgać, nie trzeba przekonywać. Dynia jest bogatym źródłem beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem – może wzmacniać układ odpornościowy i pomagać w zwalczaniu infekcji. Ponadto zawiera też witaminę C i E, a także witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej również takie minerały, jak: miedź, żelazo, magnez, cynk, potas. Dynia ma też mało kalorii, ale za to sporo błonnika.

Z kolei nasiona dyni to źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza, cynku, niacyny, magnezu, miedzi i tryptofanu.

Za co jeszcze można kochać dynię? Można z niej zrobić mnóstwo potraw i zwykle ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dynię można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poznaj nasze pomysły na szybkie dania z dyni.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • bulion mięsny (1000 ml)
  • dynia hokkaido (500 g)
  • cebula (105 g)
  • masło klarowane ghee (30 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • cynamon mielony (2 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki).
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
  • Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut.
  • Dolewamy bulion i gotujemy przez około 20 minut (na średnim ogniu).
  • Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Pieczona dynia

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)
  • masło klarowane ghee (15 g) lub oliwa z oliwek
  • sól kłodawska (2,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatrury 200°C.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
  • Następnie kroimy dynię w plastry i kładziemy na blachę.
  • Polewamy tłuszczem, posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Pieczoną dynię zjadamy ze skórką.

Makaron

Składniki:

  • dynia makaronowa (1560 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (12 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy na pół, wybieramy ze środka pestki i smarujemy miąższ tłuszczem.
  • Wkładamy dynię do piekarnika na około 30–40 minut.
  • Wyjmujemy dynię z piekarnika i lekko studzimy.
  • Ostrożnie widelcem dzielimy miąższ dyni na włókna i przekładamy do miseczek.

Frytki z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • bazylia suszona (1 g)
  • oregano suszone (1 g)
  • papryka słodka mielona (1 g)
  • papryka wędzona mielona (1 g)
  • garam masala (1 g)
  • curry mielone (1 g)
  • czosnek granulowany (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię obieramy, usuwamy miąższ, kroimy na frytki o grubości około 1–2 cm i wrzucamy do miski.
  • Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier dajemy frytki i wkładamy do piekarnika na około 30–40 minut.
  • Po 15–20 minutach przewracamy frytki na drugą stronę.

Dyniowe musli

Składniki:

  • dynia makaronowa (780 g)
  • śmietanka kokosowa (300 g)
  • daktyle (25 g)
  • cynamon mielony (4 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy na pół i usuwamy w niej pestki.
  • Wkładamy dynię do piekarnika na około 40 minut.
  • Do garnka dajemy upieczoną dynię oraz daktyle, dolewamy śmietankę i gotujemy.
  • Kiedy potrawa się zagotuje, dodajemy cynamon, mieszamy i podgrzewamy przez około 2 minuty.

Musli możesz zjeść z ulubionymi dodatkami w postaci owoców i orzechów.

Curry z dynią i ciecierzycą

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)
  • mleko kokosowe (400 ml)
  • ciecierzyca – ziarno, wcześniej namoczona i ugotowana (250 g)
  • cebula (świeża) (105 g)
  • olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • cytryna (20 g)
  • czosnek (15 g)
  • curry mielone (3 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • kolendra (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w piórka.
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
  • Wsypujemy przyprawy i podsmażamy przez około 2–3 minuty.
  • Dodajemy dynię, dolewamy mleko kokosowe i gotujemy przez około 10 minut.
  • Dodajemy ciecierzycę i gotujemy przez około 5 minut.
  • Wyłączamy kuchenkę i dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę.

Purée z dyni

Składniki:

  • dynia hokkaido (840 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki.
  • Następnie kroimy na kawałki i obieramy ze skóry.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papier układamy dynię i wkładamy do piekarnika na około 45 minut (tak aby można było wbić w nią nóż).
  • Wyciągamy dynię z piekarnika i blendujemy na gładkie purée.

Gulasz z dyni

Składniki:

  • woda (800 ml)
  • dynia hokkaido (250 g)
  • szynka wieprzowa (250 g)
  • cebula (50 g)
  • marchew (45 g)
  • pietruszka korzeń (40 g)
  • por (35 g)
  • przecier pomidorowy (30 g)
  • smalec z gęsi (24 g)
  • podgrzybek suszony (15 g)
  • czosnek (5 g)
  • sól kłodawska (2,5 g)
  • liść laurowy (2 g)
  • ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • pieprz czarny (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Grzyby wkładamy do miski, zalewamy 1/4 ilości wody (gorącej) i przykrywamy talerzykiem (lub pokrywką).
  • Szynkę kroimy w kostkę o wielkości około 1 cm × 1 cm.
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę o wielkości około 1,5 cm × 1,5 cm.
  • Por kroimy w półksiężyce.
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy szynkę i smażymy przez około 5 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez około 2–3 minuty.
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka z szynką i wlewamy 1/4 ilości wody.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy przez około 4–5 minut.
  • Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy przez około 3–4 minuty.
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka z mięsem i dolewamy pozostałą wodę.
  • Grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy) i kroimy w paski.
  • Do garnka dodajemy grzyby, wodę, w której moczyły się grzyby, dynię oraz przyprawy i całość gotujemy przez około 30 minut.

Zapiekanka z dyni i mięsa

Składniki:

  • dynia piżmowa (390 g)
  • wieprzowina – łopatka (200 g)
  • podgrzybek (50 g)
  • por (35 g)
  • cebula (25 g)
  • marchew (20 g)
  • pietruszka korzeń (20 g)
  • smalec z gęsi (12 g)
  • mąka kokosowa (6 g)
  • sól kłodawska (2.5 g)
  • pieprz czerwony (0,5 g)

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  • Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ z pestkami.
  • Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy.
  • Mięso, marchew i pietruszkę mielimy na zmianę na standardowym sitku.
  • Por i cebulę kroimy w plastry.
  • Grzyby kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy por oraz cebulę i smażymy przez około 3–4 minuty.
  • Do masy mielonej dodajemy zawartość patelni, grzyby, mąkę oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
  • Gotowy farsz nakładamy do wydrążonej dyni.
  • Dynię wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na około 40 minut.

Mus z dyni z masłem kokosowym

Składniki:

Mus z dyni:

  • dynia hokkaido (500 g)
  • jabłko (500 g)
  • woda (100 ml)
  • cynamon mielony (4 g)

Masło kokosowe

  • wiórki kokosowe (200 g)

Sposób przygotowania:

Masło kokosowe:

  • Wsypujemy wiórki kokosowe do blendera i miksujemy do uzyskania lejącej konsystencji. Może to potrwać kilkanaście minut.

Mus:

  • Dynię oraz jabłka obieramy, kroimy w kostkę (pestki usuwamy) i przenosimy do garnka.
  • Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy przez około 30 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i zawartość garnka blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Mus nakładamy do pucharków, a na wierzch kładziemy masło kokosowe.

Więcej przepisów na dania z dyni z znajdziesz w naszym e-booku oraz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
20 października 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >
7 rad na czas urlopu

7 wskazówek na czas urlopu

Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe….

WIĘCEJ >
morsowanie

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Przedstawiamy 8 głównych powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wspiera układ odpornościowy (obniża…

WIĘCEJ >

Samotność w diecie

Samotność to najbardziej dobijająca człowieka rzecz na świecie – w każdym aspekcie rozumienia tego uczucia. Nieistotne, czy jesteśmy samotni, bo zostawił nas partner, czy zostaliśmy sami na starość. Jest to uczucie żalu, straty czegoś i …

WIĘCEJ >