fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf89c3940-657a-4b5f-988e-3f3481718159
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8. – 9. łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Do czystego garnuszka wlewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy połamaną czekoladę
  • Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Ma się tylko połączyć i wyłączamy gaz
  • Ciepłą, luźną czekoladą polewamy ciasto (musi być wystudzone! Inaczej czekolada spłynie)    

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Banan (480 g)
  • Gruszka (390 g)
  • Jajo kurze (306 g)
  • Mąka kokosowa (140 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Polewa

  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez (…)

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >