fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf89c3940-657a-4b5f-988e-3f3481718159
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8. – 9. łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Do czystego garnuszka wlewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy połamaną czekoladę
  • Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Ma się tylko połączyć i wyłączamy gaz
  • Ciepłą, luźną czekoladą polewamy ciasto (musi być wystudzone! Inaczej czekolada spłynie)    

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Banan (świeży) (480 g)
  • Gruszka (390 g)
  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Mąka kokosowa (140 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Sok z cytryny (20 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Polewa

  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni

WIĘCEJ >

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >