Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe
Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować)
- Jajka wybijamy do kielicha blendera
- Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
- Obieramy banany i gruszki
- Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
- Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
- Miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy mąkę
- Po 8. – 9. łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 50 min
Polewa:
- Do czystego garnuszka wlewamy mleko kokosowe
- Dodajemy połamaną czekoladę
- Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Ma się tylko połączyć i wyłączamy gaz
- Ciepłą, luźną czekoladą polewamy ciasto (musi być wystudzone! Inaczej czekolada spłynie)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Banan (świeży) (480 g)
- Gruszka (390 g)
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Mąka kokosowa (140 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Sok z cytryny (20 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Polewa
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki kasztanowe
Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej
WIĘCEJ >Sałatka makaronowa z ogórkiem
Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…
WIĘCEJ >Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni
WIĘCEJ >Sałatka na ostro
Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…
WIĘCEJ >