fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf89c3940-657a-4b5f-988e-3f3481718159
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8. – 9. łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Do czystego garnuszka wlewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy połamaną czekoladę
  • Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Ma się tylko połączyć i wyłączamy gaz
  • Ciepłą, luźną czekoladą polewamy ciasto (musi być wystudzone! Inaczej czekolada spłynie)    

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypada 1 kawałek ciasta – ok. 200-250 g.

Uwagi

Wypróbuj również inne, pyszne ciasta znajdujące się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 – 12 łyżek mąki kokosowej (140 g)
  • 4 banany (480 g)
  • 3 gruszki (390 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70% (50 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Kawa z cykorii

Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.

WIĘCEJ >

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z natką pietruszki

Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy

WIĘCEJ >