fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf89c3940-657a-4b5f-988e-3f3481718159

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8. – 9. łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Do czystego garnuszka wlewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy połamaną czekoladę
  • Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Ma się tylko połączyć i wyłączamy gaz
  • Ciepłą, luźną czekoladą polewamy ciasto (musi być wystudzone! Inaczej czekolada spłynie)    

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypada 1 kawałek ciasta – ok. 200-250 g.

Uwagi

Wypróbuj również inne, pyszne ciasta znajdujące się w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 – 12 łyżek mąki kokosowej (140 g)
  • 4 banany (480 g)
  • 3 gruszki (390 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70% (50 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl na przeziębienie

Wszystkie składniki wkładamy do blendera Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…

WIĘCEJ >

Chlebek bananowy

Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszamy wszystko ręcznym mikserem. Do masy dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksujemy masę do połączenia składników….

WIĘCEJ >

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >