Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe
Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować)
- Jajka wybijamy do kielicha blendera
- Dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
- Obieramy banany i gruszki
- Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
- Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
- Miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy mąkę
- Po 8. – 9. łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blender przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 50 min
Polewa:
- Do czystego garnuszka wlewamy mleko kokosowe
- Dodajemy połamaną czekoladę
- Podgrzewamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Ma się tylko połączyć i wyłączamy gaz
- Ciepłą, luźną czekoladą polewamy ciasto (musi być wystudzone! Inaczej czekolada spłynie)
Rady dietetyka
Na 1 porcję przypada 1 kawałek ciasta – ok. 200-250 g.
Uwagi
Wypróbuj również inne, pyszne ciasta znajdujące się w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 10 – 12 łyżek mąki kokosowej (140 g)
- 4 banany (480 g)
- 3 gruszki (390 g)
- 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
- sok z ½ cytryny (40 g)
- 100 g masła klarowanego
- 4 łyżki miodu (100 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
Polewa
- ½ tabliczki czekolady gorzkiej 70% (50 g)
- ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >Wywar rumiany
Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…
WIĘCEJ >Zielony koktajl z natką pietruszki
Awokado obieramy i kroimy na drobne kawałki Wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy pozostała składniki i miksujemy
WIĘCEJ >