fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a9c6c1e-0e9b-4feb-a063-96947234ff43-1

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

Przygotowanie

  • W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól.
  • Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut.
  • W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny. Kiedy już żelatyna się rozpuści, wlewamy płynną mieszankę do mąki i mieszamy dokładnie.
  • Dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto.
  • Foremkę wielkości 23cmx23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy wierzch jest zarumieniony.
  • Teraz pora na masę kremową. Do blendera wrzucamy bataty, śmietankę kokosową (nie ma różnicy czy jest schłodzona czy nie), karob, miód i cynamon. Blendujemy wszystko na idealnie gładką masę.
  • Listki żelatyny namaczam 5 minut w zimnej wodzie. Masę batatową przekładam do rondelka i delikatnie podgrzewam. Dodaję do niej namoczoną żelatynę i dalej delikatnie podgrzewam, aż do jej rozpuszczenia.
  • Czekam, aż ciasto z piekarnika przestygnie i wylewam na nie masę. Przykrywam folią spożywczą i wkładam na parę godzin do lodówki, aż masa się zetnie.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne ciasta z wykorzystaniem batatów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 szklanka mąki kokosowej (130 g)
  • 120 g puree z dyni
  • 1 szczypta soli (3 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ szklanki oleju kokosowego (110 g)
  • 3 łyżki syropu klonowego (30 g)
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
  • 2 ugotowane bataty (460 g)
  • 300 g śmietanki kokosowej
  • 5 łyżek karobu (60 g)
  • 3 łyżki miodu (75 g)
  • 5 listków żelatyny (1 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Zasmażana fasolka

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z czosnkiem. Dodajemy fasolkę i chwile podsmażamy. Pod koniec smażenia dorzucamy do całości płatki drożdzowe i smażymy jeszcze chwilę. Solimy według upodobań i podajemy.

WIĘCEJ >