logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a9c6c1e-0e9b-4feb-a063-96947234ff43

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a9c6c1e-0e9b-4feb-a063-96947234ff43

Przygotowanie

  • W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól.
  • Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut.
  • W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny. Kiedy już żelatyna się rozpuści, wlewamy płynną mieszankę do mąki i mieszamy dokładnie.
  • Dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto.
  • Foremkę wielkości 23cmx23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy wierzch jest zarumieniony.
  • Teraz pora na masę kremową. Do blendera wrzucamy bataty, śmietankę kokosową (nie ma różnicy czy jest schłodzona czy nie), karob, miód i cynamon. Blendujemy wszystko na idealnie gładką masę.
  • Listki żelatyny namaczam 5 minut w zimnej wodzie. Masę batatową przekładam do rondelka i delikatnie podgrzewam. Dodaję do niej namoczoną żelatynę i dalej delikatnie podgrzewam, aż do jej rozpuszczenia.
  • Czekam, aż ciasto z piekarnika przestygnie i wylewam na nie masę. Przykrywam folią spożywczą i wkładam na parę godzin do lodówki, aż masa się zetnie.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • 120 g mąki kokosowej
  • 120 g puree z dyni
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 110 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (najlepiej BIO)
  • 2 ugotowane bataty
  • 300 g śmietanki kokosowej (95%)
  • 5 łyżek karobu
  • 3 łyżki miodu
  • 5 listków żelatyny (najlepiej BIO)
  • ½ łyżeczki cynamonu

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i (…)

WIĘCEJ >

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl