fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a9c6c1e-0e9b-4feb-a063-96947234ff43-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

Przygotowanie

  • W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól.
  • Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut.
  • W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny. Kiedy już żelatyna się rozpuści, wlewamy płynną mieszankę do mąki i mieszamy dokładnie.
  • Dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto.
  • Foremkę wielkości 23cmx23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy wierzch jest zarumieniony.
  • Teraz pora na masę kremową. Do blendera wrzucamy bataty, śmietankę kokosową (nie ma różnicy czy jest schłodzona czy nie), karob, miód i cynamon. Blendujemy wszystko na idealnie gładką masę.
  • Listki żelatyny namaczam 5 minut w zimnej wodzie. Masę batatową przekładam do rondelka i delikatnie podgrzewam. Dodaję do niej namoczoną żelatynę i dalej delikatnie podgrzewam, aż do jej rozpuszczenia.
  • Czekam, aż ciasto z piekarnika przestygnie i wylewam na nie masę. Przykrywam folią spożywczą i wkładam na parę godzin do lodówki, aż masa się zetnie.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia ciast z użyciem batatów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Batat (460 g)
  • Śmietanka kokosowa (300 g)
  • Mąka kokosowa (130 g)
  • Woda (130 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (110 g)
  • Miód lipowy (75 g)
  • Karob (60 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Żelatyna w proszku (8 g)
  • Żelatyna – listki (5 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Cynamon mielony (2 g)

Purée z dyni

  • Dynia (świeża) (120 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Blender kielichowy, Deska, Folia spożywcza, Forma do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż z kalafiora z serem pleśniowym i szparagami

Kalafior dzielimy na małe kawałeczki i blendujemy kilka sekund Szparagi kroimy w małe 2-3 cm kawałki Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na smalcu Dodajemy ryż z kalafiora i szparagi Podsmażamy przez 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >