fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a9c6c1e-0e9b-4feb-a063-96947234ff43-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

Przygotowanie

  • W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól.
  • Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut.
  • W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści. Uważamy, żeby nie zagotować żelatyny. Kiedy już żelatyna się rozpuści, wlewamy płynną mieszankę do mąki i mieszamy dokładnie.
  • Dodajemy puree z dyni i wyrabiamy ciasto.
  • Foremkę wielkości 23cmx23cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 20 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy wierzch jest zarumieniony.
  • Teraz pora na masę kremową. Do blendera wrzucamy bataty, śmietankę kokosową (nie ma różnicy czy jest schłodzona czy nie), karob, miód i cynamon. Blendujemy wszystko na idealnie gładką masę.
  • Listki żelatyny namaczam 5 minut w zimnej wodzie. Masę batatową przekładam do rondelka i delikatnie podgrzewam. Dodaję do niej namoczoną żelatynę i dalej delikatnie podgrzewam, aż do jej rozpuszczenia.
  • Czekam, aż ciasto z piekarnika przestygnie i wylewam na nie masę. Przykrywam folią spożywczą i wkładam na parę godzin do lodówki, aż masa się zetnie.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne ciasta z wykorzystaniem batatów.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 szklanka mąki kokosowej (130 g)
  • 120 g puree z dyni
  • 1 szczypta soli (3 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • ½ szklanki oleju kokosowego (110 g)
  • 3 łyżki syropu klonowego (30 g)
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (8 g)
  • 2 ugotowane bataty (460 g)
  • 300 g śmietanki kokosowej
  • 5 łyżek karobu (60 g)
  • 3 łyżki miodu (75 g)
  • 5 listków żelatyny (1 g)
  • ½ łyżeczki cynamonu (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Forma do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone warzywa 2

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Grzyby duszone z bakłażanem

Grzyby myjemy i kroimy w plasterki Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na sitko, posypujemy obficie solą i odstawiamy, aby puściły sok Po 20 – 30 minutach płuczemy zimną wodą i dokładnie…

WIĘCEJ >

Jaglanka jabłkowo-gruszkowa

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki jabłko i gruszkę, po czym umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, przyprawy i wszystko miksujemy na mus…

WIĘCEJ >