Sernik z batatów
Sernik z batatów
Przygotowanie
- Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy.
- Miksujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Schładzamy najlepiej w zamrażarce przez pół godziny. W lodówce masa będzie potrzebować około 2 godzin zanim stężeje i będzie można wylać na nią galaretkę.
- Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do napęcznienia.
- Borówki blendujemy razem z wodą i miodem w wysokoobrotowym blenderze. Do borówek dodejmy namoczoną żelatynę i podgrzewamy delikatnie w rondlu.
- Trzepaczką rozpuszczamy żelatynę. Uważamy, żeby nie podgrzać zbytnio żelatyny, bo straci częściowo swoje właściwości.
- Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy galaretkę z ognia.
- Chwilę studzimy i wylewamy na masę batatową. Zostawiamy na noc w lodówce lub do momentu ścięcia się galaretki.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Możesz również przygotować sernik mango, który jest równie smaczny – znajdziesz go w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
Sernik
- Batat (1000 g)
- Pasta kokosowa (200 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Mąka kokosowa (48 g)
- Rodzynki (30 g)
- Cynamon mielony (8 g)
- Pomarańcza skórka (4 g)
Galaretka
- Woda (290 ml)
- Borówka (świeża) (180 g)
- Miód lipowy (125 g)
- Żelatyna w proszku (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i rozdrabiamy na kawałki Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w…
WIĘCEJ >Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza
Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…
WIĘCEJ >