fbpx
logo
Szukaj
open close

Sernik z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8e3337e-630b-4692-829c-96e92d4e9687-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sernik z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Schładzamy najlepiej w zamrażarce przez pół godziny. W lodówce masa będzie potrzebować około 2 godzin zanim stężeje i będzie można wylać na nią galaretkę.
  • Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do napęcznienia.
  • Borówki blendujemy razem z wodą i miodem w wysokoobrotowym blenderze. Do borówek dodejmy namoczoną żelatynę i podgrzewamy delikatnie w rondlu.
  • Trzepaczką rozpuszczamy żelatynę. Uważamy, żeby nie podgrzać zbytnio żelatyny, bo straci częściowo swoje właściwości.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy galaretkę z ognia.
  • Chwilę studzimy i wylewamy na masę batatową. Zostawiamy na noc w lodówce lub do momentu ścięcia się galaretki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Możesz również przygotować sernik mango, który jest równie smaczny – znajdziesz go w powiązanych przepisach.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Sernik

  • Batat (1000 g)
  • Pasta kokosowa (200 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Mąka kokosowa (48 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Cynamon mielony (8 g)
  • Pomarańcza – skórka (4 g)

Galaretka

  • Woda (290 ml)
  • Borówka (180 g)
  • Miód lipowy (125 g)
  • Żelatyna w proszku (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko, Tortownica - średnica 18 cm, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Lemoniada bazyliowa

Jedną szklankę wody podgrzewamy i w niej rozpuszczamy cukier. Taki syrop odstawiamy, żeby się ostudził. Następnie blendujemy wszystkie składniki i przecedzamy przez sitko aby pozbyć się resztek listków. Lemoniadę podajemy schłodzoną.

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado i żurawiny

W miseczce mieszamy składniki na sos W dużej misce układamy szpinak Dodajemy pokrojone w plasterki awokado, żurawinę oraz orzechy Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii

WIĘCEJ >