logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8e3337e-630b-4692-829c-96e92d4e9687

Sernik z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8e3337e-630b-4692-829c-96e92d4e9687

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Schładzamy najlepiej w zamrażarce przez pół godziny. W lodówce masa będzie potrzebować około 2 godzin zanim stężeje i będzie można wylać na nią galaretkę.
  • Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do napęcznienia.
  • Borówki blendujemy razem z wodą i miodem w wysokoobrotowym blenderze. Do borówek dodejmy namoczoną żelatynę i podgrzewamy delikatnie w rondlu.
  • Trzepaczką rozpuszczamy żelatynę. Uważamy, żeby nie podgrzać zbytnio żelatyny, bo straci częściowo swoje właściwości.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy galaretkę z ognia.
  • Chwilę studzimy i wylewamy na masę batatową. Zostawiamy na noc w lodówce lub do momentu ścięcia się galaretki.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg surowych batatów
  • 200 g pasty kokosowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej lub z migdałów ziemnych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 – 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 180 g borówek amerykańskich
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny (9 g) + 6 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka miodu

Potrzebny sprzęt

Blender, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Komosanka cynamonowo-czekoladowa

Komosę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i (…)

WIĘCEJ >

Melon

Melona myjemy, obieramy i kroimy w kawałki

WIĘCEJ >

Miętowa sałata z ryżem z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., (…)

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl