fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8e3337e-630b-4692-829c-96e92d4e9687-1

Sernik z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Schładzamy najlepiej w zamrażarce przez pół godziny. W lodówce masa będzie potrzebować około 2 godzin zanim stężeje i będzie można wylać na nią galaretkę.
  • Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do napęcznienia.
  • Borówki blendujemy razem z wodą i miodem w wysokoobrotowym blenderze. Do borówek dodejmy namoczoną żelatynę i podgrzewamy delikatnie w rondlu.
  • Trzepaczką rozpuszczamy żelatynę. Uważamy, żeby nie podgrzać zbytnio żelatyny, bo straci częściowo swoje właściwości.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy galaretkę z ognia.
  • Chwilę studzimy i wylewamy na masę batatową. Zostawiamy na noc w lodówce lub do momentu ścięcia się galaretki.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

Możesz również przygotować sernik mango, który jest równie smaczny – znajdziesz go w powiązanych przepisach.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg surowych batatów
  • 200 g pasty kokosowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej lub z migdałów ziemnych (48 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 4 – 5 łyżek miodu (125 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (8 g)
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy (4 g)
  • 2 łyżki rodzynek (30 g)
  • 180 g borówek amerykańskich
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny (9 g) + 6 łyżek zimnej wody

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Nóż, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko makowe

Przepłukany mak wrzucamy do wysokiego naczynia, zalewamy ostudzoną wodą i zostawiamy na 8 godzin, czy np. na noc. Po tym czasie mieszankę blendujemy przez kilka minut na mleko razem z wybranym słodem i przelewamy do drugiego…

WIĘCEJ >

Halibut gotowany w mleku kokosowym z brokułami na makaronie z kalarepy

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat – uzyskujemy makaron Rybę lekko solimy i pieprzymy Do rondla lub głebokiej patelni wlewamy mleko kokosowe Dodajemy rybę Wyciskamy sok z cytryny Gotujemy 12 min na małym ogniu Wyjmujemy…

WIĘCEJ >

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >