fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sernik z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf8e3337e-630b-4692-829c-96e92d4e9687-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sernik z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone bataty wkładamy do blendera razem z mąką z migdałów ziemnych lub kokosową, pastą kokosową, olejem kokosowym, cynamonem i skórką z pomarańczy.
  • Miksujemy wszystko na gładką masę i przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Schładzamy najlepiej w zamrażarce przez pół godziny. W lodówce masa będzie potrzebować około 2 godzin zanim stężeje i będzie można wylać na nią galaretkę.
  • Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok do napęcznienia.
  • Borówki blendujemy razem z wodą i miodem w wysokoobrotowym blenderze. Do borówek dodejmy namoczoną żelatynę i podgrzewamy delikatnie w rondlu.
  • Trzepaczką rozpuszczamy żelatynę. Uważamy, żeby nie podgrzać zbytnio żelatyny, bo straci częściowo swoje właściwości.
  • Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy galaretkę z ognia.
  • Chwilę studzimy i wylewamy na masę batatową. Zostawiamy na noc w lodówce lub do momentu ścięcia się galaretki.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

Możesz również przygotować sernik mango, który jest równie smaczny – znajdziesz go w powiązanych przepisach.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg surowych batatów
  • 200 g pasty kokosowej
  • 4 łyżki mąki kokosowej lub z migdałów ziemnych (48 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 4 – 5 łyżek miodu (125 g)
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (8 g)
  • 1 i 1/3 łyżeczki suszonej skórki z pomarańczy (4 g)
  • 2 łyżki rodzynek (30 g)
  • 180 g borówek amerykańskich
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka żelatyny (9 g) + 6 łyżek zimnej wody

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Lodówka, Nóż, Rondel, Tortownica - średnica 18 cm, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >