Ciasto batatowo-kasztanowe
Ciasto batatowo-kasztanowe
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy.
- W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet.
- Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 22 cm).
- Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach.
- Ciasto ma konsystencje brownie.
Rady dietetyka
1 porcja ciasta to około 250-300 g.
Autor
Lista składników
- 250 g mąki kasztanowej
- 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 g)
- 1 batat (230 g)
- 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
- 1 łyżeczka imbiru (4 g)
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowe mleko kokosowe
Wiórki kokosowe wrzucamy do wody i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy i odstawiamy, aby trochę ostygło. Następnie blendujemy wszystko ok. 4-5 minut i przelewamy do innego naczynia przez sitko wyłożone gazą/materiałem, po czym zwijamy…
WIĘCEJ >Kolorowy gulasz z batatami i fasolką
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki, marchewkę, paprykę, cukinię, seler naciowy i pomidory kroimy w średniej wielkości kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy ziemniaki, marchew, paprykę, cukinię i…
WIĘCEJ >Ryż z suszonymi pomidorami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…
WIĘCEJ >Kremowy, cynamonowy koktajl
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, miód, cynamon i wanilię Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu
WIĘCEJ >