Ciasto batatowo-kasztanowe
Ciasto batatowo-kasztanowe
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy.
- W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet.
- Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 22 cm).
- Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach.
- Ciasto ma konsystencje brownie.
Rady dietetyka
1 porcja ciasta to około 250-300 g.
Autor
Lista składników
- 250 g mąki kasztanowej
- 4 łyżki oleju kokosowego (100 g)
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (3 g)
- 1 batat (230 g)
- 2 łyżeczki cynamonu (8 g)
- 1 łyżeczka imbiru (4 g)
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >Owsianka z jogurtem, z suszoną i świeżą miętą
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >Mini kebab wieprzowy z szaszłykami warzywnymi
Mini kebab:· Mięso włożyć do miski Dodać sól, pieprz i tymianek Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa Mięso wyrabiamy rękami aż się dokładnie połączy, czyli przez jakąś minutę trzeba wyrabiać…
WIĘCEJ >Koktajl z owoców tropikalnych z dodatkiem wątróbki
Pomarańczę obieramy i dzielimy na kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Banana obieramy i dorzucamy do blendera Dodajemy wątrobę Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >