Ciasto batatowo-kasztanowe
Ciasto batatowo-kasztanowe
Przygotowanie
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy.
- W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet.
- Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko przekładamy do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 22 cm).
- Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach.
- Ciasto ma konsystencje brownie.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Mąka kasztanowa (250 g)
- Batat (230 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (100 g)
- Cynamon mielony (8 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Imbir suszony (3 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >