fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68191b38-8f52-49d6-b71f-1bea7eeeb01f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blebder przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Wiórki kokosowe partiami mielimy w młynku do kawy
  • mielimy chwilę, aż przestaną się kręcić
  • przekładamy zmielone wiórki do naczynia w którym będziemy miksować blenderem ręcznym
  • miksujemy aż wiórki staną się płynną masą 
  • polewamy lukrem babkę 

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto bananowo-gruszkowe

  • Banan (świeży) (480 g)
  • Gruszka (390 g)
  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Mąka jaglana (120 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)

Lukier kokosowy

  • Wiórki kokosowe (200 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Blender kielichowy, Deska, Foremka do babki, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Pomidorowa wołowina z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Na patelni podgrzewamy pół szklanki wody. Wrzucamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Gdy mięso zmieni już lekko kolor, zalewamy je passatą pomidorową i…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >