Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka
Przygotowanie
- Włączamy piekarnik na 180 st. C
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
- Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
- Jajka wybijamy do kielicha blendera
- dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
- Obieramy banany i gruszki
- Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
- Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
- Miksujemy
- Cały czas miksując dodajemy mąkę
- Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blebder przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
- Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
- Pieczemy 50 min
Polewa:
- Wiórki kokosowe partiami mielimy w młynku do kawy
- mielimy chwilę, aż przestaną się kręcić
- przekładamy zmielone wiórki do naczynia w którym będziemy miksować blenderem ręcznym
- miksujemy aż wiórki staną się płynną masą
- polewamy lukrem babkę
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych ciast.
Autor
Lista składników
Ciasto bananowo-gruszkowe
- Banan (480 g)
- Gruszka (390 g)
- Jajo kurze (306 g)
- Mąka jaglana (120 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Cytryna (40 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
Lukier kokosowy
- Wiórki kokosowe (200 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tatar wołowy
Mięso doprawiamy solą, dodajemy oliwę, mieszamy, kładziemy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i układamy obok mięsa, tak samo kapary.
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Koktajl Pina Colada
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Kotlety z boczniaków
Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…
WIĘCEJ >