fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68191b38-8f52-49d6-b71f-1bea7eeeb01f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blebder przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Wiórki kokosowe partiami mielimy w młynku do kawy
  • mielimy chwilę, aż przestaną się kręcić
  • przekładamy zmielone wiórki do naczynia w którym będziemy miksować blenderem ręcznym
  • miksujemy aż wiórki staną się płynną masą 
  • polewamy lukrem babkę 

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje ciast.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 – 12 łyżek mąki jaglanej (120 g)
  • 4 banany 480 g)
  • 3 gruszki (390 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • 200 g wiórków kokosowych 

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka do babki, Garnek - mały, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Miodowo – musztardowy tatar z łososia

Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki  Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz  Mieszamy  Formujemy kulkę, kładziemy na talerz  Ogórka kroimy w drobną kostkę  Cebulę obieramy…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Fritatta z łososiem i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Kalarepę obrać i pokroić w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Łososia rozdrabniamy na małe kawałki Bierzemy dużą patelnię, rozgrzewamy na niej…

WIĘCEJ >