fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68191b38-8f52-49d6-b71f-1bea7eeeb01f

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blebder przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Wiórki kokosowe partiami mielimy w młynku do kawy
  • mielimy chwilę, aż przestaną się kręcić
  • przekładamy zmielone wiórki do naczynia w którym będziemy miksować blenderem ręcznym
  • miksujemy aż wiórki staną się płynną masą 
  • polewamy lukrem babkę 

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje ciast.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 – 12 łyżek mąki jaglanej (120 g)
  • 4 banany 480 g)
  • 3 gruszki (390 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • 200 g wiórków kokosowych 

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka do babki, Garnek - mały, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina azjatycka

Najpierw robimy marynatę. Pastę z tamaryndowca rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Polewamy nią pokrojone cienko (ok. 1 cm płaty) kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut….

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru z sałatką

Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…

WIĘCEJ >