fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68191b38-8f52-49d6-b71f-1bea7eeeb01f

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Przygotowanie

  • Włączamy piekarnik na 180 st. C
  • Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia
  • Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować)
  • Jajka wybijamy do kielicha blendera
  • dodajemy miód, sodę i zaczynamy miksować przez 30 sekund
  • Obieramy banany i gruszki
  • Kroimy owoce w mniejsze kawałki i dodajemy do blendera
  • Dodajemy sok z cytryny i rozpuszczone masło
  • Miksujemy
  • Cały czas miksując dodajemy mąkę
  • Po 8 – 9 łyżce patrzymy jaka jest gęstość, jeśli blebder przestanie „kręcić” ciastem, to jest ok i nie dodajemy więcej, jeśli jeszcze ciasto się obraca dodajemy mąkę dalej
  • Wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem i od razu wkładamy do piekarnika
  • Pieczemy 50 min

Polewa:

  • Wiórki kokosowe partiami mielimy w młynku do kawy
  • mielimy chwilę, aż przestaną się kręcić
  • przekładamy zmielone wiórki do naczynia w którym będziemy miksować blenderem ręcznym
  • miksujemy aż wiórki staną się płynną masą 
  • polewamy lukrem babkę 

Rady dietetyka

1 porcja ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje ciast.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 10 – 12 łyżek mąki jaglanej (120 g)
  • 4 banany 480 g)
  • 3 gruszki (390 g)
  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • 100 g masła klarowanego
  • 4 łyżki miodu (100 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)

Polewa

  • 200 g wiórków kokosowych 

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Foremka do babki, Garnek - mały, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Keto kulki kolorowe

Daktyle wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem, żeby je przykryło Po 10 min odcedzamy wodę na sicie Bierzemy miskę, wlewamy do niej mleko kokosowe, dodajemy tłuszcz i daktyle Miksujemy blenderem Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę…

WIĘCEJ >

Paleo mizeria

Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy dwie łyżki śmietanki kokosowej (może być też górna warstwa ze schłodzonej puszki mleka kokosowego). Ogórek dokładnie mieszamy ze śmietanką i dopraiwamy dwoma szczyptami soli i pieprzu….

WIĘCEJ >

Koktajl z jagód

Wszystkie składniki wkładamy do blendera kielichowego Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >