fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-2-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Obie części formujemy w kulkę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy jedną kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie szykujemy mus bananowy
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w kostkę 1cm
  • Pokrojone gruszki rozkładamy równo na masie bananowej
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy drugą kulkę ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, zdrowe słodkości.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Gruszka (520 g)
  • Masło (210 g)
  • Mąka gryczana (210 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Cukier trzcinowy (125 g)
  • Jajo białko (93 g)

Mus bananowy

  • Banan (600 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Mąka gryczana (45 g)
  • Cytryna (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Orzeźwiająca sałatka z melonem

Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.

WIĘCEJ >

Miętowy chłodnik z ogórka zielonego

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >