logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-2-5

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-2-5

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Obie części formujemy w kulkę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy jedną kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie szykujemy mus bananowy
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w kostkę 1cm
  • Pokrojone gruszki rozkładamy równo na masie bananowej
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy drugą kulkę ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 1 kostka masła – 200 g (miękkie, wyjęte kilka godzin wcześniej z lodówki)
  • ½ szklanki cukru trzcinowego

Mus bananowy:

  • 5 bananów
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • ½ cytryny
  • 4 gruszki

Potrzebny sprzęt

Blender, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką (…)

WIĘCEJ >

Pomelo

Pomelo myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki

WIĘCEJ >

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) (…)

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl