fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Obie części formujemy w kulkę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy jedną kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie szykujemy mus bananowy
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w kostkę 1cm
  • Pokrojone gruszki rozkładamy równo na masie bananowej
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy drugą kulkę ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy

Rady dietetyka

Zjedz około 200 g ciasta na porcję. Takie ciasto oczywiście zastępuje posiłek.

Jeśli jednak ciasto ma służyć jako zdrowa słodkość na imprezie, to nie obowiązują żadne ograniczenia, chyba, że zdroworozsądkowe.

Uwagi

Zobacz inne zdrowe słodkości w przepisach powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 306 g)
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (125 g)

Mus bananowy

  • 5 bananów (ok. 600 g)
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 4 gruszki (ok. 520 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Koktajl tropikalny

Myjemy szpinak, mango, ananasa Obieramy banana Odcinamy nożem skórkę ananasa Umieszczamy składniki w blenderze Dodajemy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >