Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Obie części formujemy w kulkę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy jedną kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 min
- W tym czasie szykujemy mus bananowy
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w kostkę 1cm
- Pokrojone gruszki rozkładamy równo na masie bananowej
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy drugą kulkę ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temp. do 160 st. C
- Wkładamy ciasto na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
- Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Rady dietetyka
Zjedz około 200 g ciasta na porcję. Takie ciasto oczywiście zastępuje posiłek.
Jeśli jednak ciasto ma służyć jako zdrowa słodkość na imprezie, to nie obowiązują żadne ograniczenia, chyba, że zdroworozsądkowe.
Uwagi
Zobacz inne zdrowe słodkości w przepisach powiązanych.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 200 g mąki jaglanej
- 200 g mąki gryczanej
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 306 g)
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- ½ szklanki cukru trzcinowego (125 g)
Mus bananowy
- 5 bananów (ok. 600 g)
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- ½ cytryny (40 g)
- 4 gruszki (ok. 520 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z batatów z przyprawami
Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…
WIĘCEJ >Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami
Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…
WIĘCEJ >Nutella z daktyli z chlebem gryczanym
Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…
WIĘCEJ >Pierogi ruskie z mąki gryczanej i tapioki z farszem ziemniaczano – słonecznikowym
Ciasto bezglutenowe: Jedną i druga mąkę wsypujemy do miski i dodajemy szczyptę soli Wlewamy ¾ szklanki wrzątku Mieszamy drewnianą łyżką Jak już da się włożyć rękę to wyrabiamy ręką Jeśli ciasto jest zbyt mokre i…
WIĘCEJ >