fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz11-2-6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Przygotowanie

  • Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
  • Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
  • Dodajemy cukier i jajka
  • Mieszamy rękami na jednolitą masę
  • Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
  • Obie części formujemy w kulkę
  • Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
  • Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy jedną kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
  • Wkładamy po piekarnika na 15 min
  • W tym czasie szykujemy mus bananowy
  • Z jajek oddzielamy białka od żółtek
  • Banany obieramy
  • Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
  • Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
  • Miksujemy blenderem
  • Dodajemy żółtka
  • Dodajemy mąkę gryczaną
  • Miksujemy blenderem
  • Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
  • Nakładamy masę bananową
  • Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w kostkę 1cm
  • Pokrojone gruszki rozkładamy równo na masie bananowej
  • Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
  • Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
  • Wyjmujemy drugą kulkę ciasta
  • Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
  • Zmniejszamy temp. do 160 st. C
  • Wkładamy ciasto na 30 min
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
  • Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, zdrowe słodkości.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Gruszka (520 g)
  • Prawdziwe masło (210 g)
  • Mąka gryczana (210 g)
  • Mąka jaglana (200 g)
  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Cukier trzcinowy (125 g)
  • Jajo białko (93 g)

Mus bananowy

  • Banan (świeży) (600 g)
  • Jajo żółtko (60 g)
  • Mąka gryczana (45 g)
  • Cytryna (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Mikser, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Karkówka z szynkowaru

Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i wcieramy je dokładnie w mięso Wkładamy mięso do szynkowaru, a szynkowar na min. 12 godz. do lodówki Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z lodówki i odstawiamy na ok….

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >