Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Ciasto gruszkowe z musem bananowym
Przygotowanie
- Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło
- Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną
- Dodajemy cukier i jajka
- Mieszamy rękami na jednolitą masę
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części
- Obie części formujemy w kulkę
- Oba ciasta wkładamy do zamrażarki na 30 min
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C
- Bierzemy blachę do pieczenia i wykładamy papierem do pieczenia
- Bierzemy jedną kulkę ciasta i ścieramy na tarce na grubych oczkach, żeby równomiernie pokryło powierzchnię
- Wkładamy po piekarnika na 15 min
- W tym czasie szykujemy mus bananowy
- Z jajek oddzielamy białka od żółtek
- Banany obieramy
- Wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym)
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do bananów
- Miksujemy blenderem
- Dodajemy żółtka
- Dodajemy mąkę gryczaną
- Miksujemy blenderem
- Wyjmujemy blachę ciasta z piekarnika
- Nakładamy masę bananową
- Gruszki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i ogonki i kroimy w kostkę 1cm
- Pokrojone gruszki rozkładamy równo na masie bananowej
- Ubijamy mikserem lub rózga pianę z białek
- Ubitą pianę natychmiast łyżką nakładamy na ciasto i lekko rozsmarowujemy
- Wyjmujemy drugą kulkę ciasta
- Równomiernie na tarce ścieramy ciasto, żeby równo pokryło pianę z białek
- Zmniejszamy temp. do 160 st. C
- Wkładamy ciasto na 30 min
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto na 10 min
- Wyjmujemy ciasto i czekamy z 3 godz. aż wystygnie i się ściągnie, zanim je pokroimy
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, zdrowe słodkości.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Gruszka (520 g)
- Masło (210 g)
- Mąka gryczana (210 g)
- Mąka jaglana (200 g)
- Jajo kurze (153 g)
- Cukier trzcinowy (125 g)
- Jajo białko (93 g)
Mus bananowy
- Banan (600 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Mąka gryczana (45 g)
- Cytryna (40 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…
WIĘCEJ >Orzeźwiająca sałatka z melonem
Pomidorki kroimy na połówki, melona w małe kosteczki. Wszystkie warzywa mieszamy razem w dużej misce. Składniki na dressing mieszamy osobno w małej miseczce. Polewamy warzywa sosem i dokładnie mieszamy. Posypujemy migdałami dla dekoracji.
WIĘCEJ >Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy
WIĘCEJ >Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym
Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…
WIĘCEJ >