Cynamonowe muffinki kukurydziane z mąki kokosowej
Cynamonowe muffinki kukurydziane z mąki kokosowej
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, 2/3 ilości cukru i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko do miski z masą
- Do miski z masą dodajemy kaszę kukurydzianą i całość dokładnie ugniatamy, aż nie będzie żadnych grudek
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
- Foremki smarujemy tłuszczem
- Do foremek wylewamy masę
- Pozostały cukier mieszamy z przyprawami (cynamonem) i posypujemy mieszanką wierzch muffinów, po czym wkładamy foremkę do piekarnika na ok. 12-15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia muffinków.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Masło (45 g)
- Kasza kukurydziana (45 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Wanilia – laska (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Mrożony jogurt z czereśniami
Z czereśni usuwamy pestki i wrzucamy owoce do rondla Dosypujemy cukier, dolewamy sok pomarańczowy i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, a czereśnie zaczną mięknąć Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia Zawartość rondla…
WIĘCEJ >Bezsernik dyniowo-korzenny
Spód Daktyle zalewamy gorącą wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody) i odkładamy na ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy na jednolitą, lekko klejącą się masę…
WIĘCEJ >Sorbet z mango i marakui
Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut Gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Mango obieramy i kroimy w kostkę (pestkę…
WIĘCEJ >Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >