Deser jabłkowo-limonkowy
Deser jabłkowo-limonkowy
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Zawartość rondla przelewamy do pojemnika do mrożenia, dolewamy sok jabłkowy i sok z limonki oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
- Pojemnik wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godz. (co ok. 30 minut mieszamy mieszankę widelcem, aby rozbić kryształki lodu)
- Białko ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy do mieszanki lodowej i dokładnie mieszamy
- Deser wkładamy z powrotem do zamrażarki, aby całkowicie się zamroził
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia koktajli.
Autor
Lista składników
- Woda kokosowa (250 ml)
- Banan (120 g)
- Limonka (70 g)
- Szpinak (40 g)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Chleb żytni z awokado
Awokado obieramy, kroimy w plastry i rozkładamy na kromkach chleba Całość posypujemy przyprawami
WIĘCEJ >Omlet z awokado i rukolą
Jaja wybijamy do miski, dodajemy przyprawy (jeśli są podane w składnikach) i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj) Awokado obieramy…
WIĘCEJ >Sałatka grecka
Ser kroimy w kostkę Pomidory kroimy w ósemki Ogórka kroimy w pół plastry Paprykę kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w piórka Sałatę targamy na części Do miski wrzucamy wszystkie warzywa oraz ser i…
WIĘCEJ >