Domowy dżem z agarem
Domowy dżem z agarem
Przygotowanie
- Owoce oczyszczamy, a następnie umieszczamy na patelni i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Dolewamy wrzątek, dodajemy słodzik i mieszamy do momentu rozpuszczenia się
- Dodajemy agar i ponownie mieszamy do momentu, aż się dokładnie rozpuści
- Następnie dżem przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 minut we wrzącej wodzie
- Słoiki obracamy dnem do góry i czekamy do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dżemów.
Autor
Lista składników
- Jagoda leśna (1000 g)
- Woda (85 ml)
- Stewia mielona (10 g)
- Agar-agar (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrupiące paluszki czosnkowe
Do miski wsypujemy mąkę (żytnią), dolewamy letnią wodę i dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie miękkie ciasto Stolnicę podsypujemy mąką (pszenną), wykładamy na nią powstałe ciasto i zagniatamy przez ok. 5 minut (do momentu, aż…
WIĘCEJ >Marchewka z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…
WIĘCEJ >Kasza gryczana
Kaszę wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >Kawa z cykorii
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka, powoli doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę na małym ogniu. Blenderem miksujemy wszystko na gładki płyn.
WIĘCEJ >