fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb642d303-3f92-460e-ae0c-8886b149bbea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
  • Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
  • Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
  • Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
  • Przekładamy miąższ do miski
  • Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
  • Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
  • Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Danie możemy podawać w wydrążonej dyni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia makaronowa (1500 g)
  • Pomidor suszony (200 g)
  • Szpinak (świeży) (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z pieczonych buraków i batatów z rukolą

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty i buraki obieramy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w rozpuszczonym oleju kokosowym z rozmarynem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do…

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >