fbpx
logo
Szukaj
open close

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb642d303-3f92-460e-ae0c-8886b149bbea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
  • Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
  • Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
  • Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
  • Przekładamy miąższ do miski
  • Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
  • Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
  • Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Danie możemy podawać w wydrążonej dyni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia makaronowa (1500 g)
  • Pomidor suszony (200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Krem z jarmużu

Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy 

WIĘCEJ >