fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb642d303-3f92-460e-ae0c-8886b149bbea
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
  • Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
  • Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
  • Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
  • Przekładamy miąższ do miski
  • Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
  • Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
  • Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Danie możemy podawać w wydrążonej dyni

Uwagi

Zdjęcie poglądowe.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia makaronowa (1,5 kg)
  • 1 słoik pomidorów suszonych (200 g)
  • 1 szklanka szpinaku świeżego (100 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 garści świeżej bazylii (9 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Ryżanka Raffaello

Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…

WIĘCEJ >

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >