Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
- Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
- Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
- Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
- Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
- Przekładamy miąższ do miski
- Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
- Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
- Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
- Mieszamy
- Danie możemy podawać w wydrążonej dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dynia makaronowa (1500 g)
- Pomidor suszony (200 g)
- Szpinak (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Bazylia (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Imbirowa sałatka z awokado
Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.
WIĘCEJ >Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) bananowy z żółtkami
Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Krem z jarmużu
Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy
WIĘCEJ >