fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb642d303-3f92-460e-ae0c-8886b149bbea

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
  • Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
  • Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
  • Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
  • Przekładamy miąższ do miski
  • Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
  • Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
  • Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Danie możemy podawać w wydrążonej dyni

Uwagi

Zdjęcie poglądowe.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia makaronowa (1,5 kg)
  • 1 słoik pomidorów suszonych (200 g)
  • 1 szklanka szpinaku świeżego (100 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 garści świeżej bazylii (9 g)

Potrzebny sprzęt

Miska, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony, ziołowy boczek

Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >