fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb642d303-3f92-460e-ae0c-8886b149bbea
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  • Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
  • Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
  • Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
  • Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
  • Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
  • Przekładamy miąższ do miski
  • Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
  • Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
  • Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
  • Mieszamy
  • Danie możemy podawać w wydrążonej dyni

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia makaronowa (1500 g)
  • Pomidor suszony (200 g)
  • Szpinak (świeży) (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i pestkami dyni

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >

Faszerowane pomidory ze szpinakiem

Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….

WIĘCEJ >