Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
- Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
- Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
- Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
- Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
- Przekładamy miąższ do miski
- Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
- Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
- Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
- Mieszamy
- Danie możemy podawać w wydrążonej dyni
Uwagi
Zdjęcie poglądowe.
Autor
Lista składników
- 1 dynia makaronowa (1,5 kg)
- 1 słoik pomidorów suszonych (200 g)
- 1 szklanka szpinaku świeżego (100 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (ok. 30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 garści świeżej bazylii (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Hummus klasyczny (biały)
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >Tęczowa sałatka
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…
WIĘCEJ >Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >