Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
- Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut)
- Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie
- Gdy ostygnie, kroimy dynię na pół, delikatnie usuwamy łyżeczką nasiona
- Bierzemy widelec i ostrożnie wyciągamy pasmami miąższ – przypomina spaghetti
- Przekładamy miąższ do miski
- Pomidory odcedzamy z zalewy, dodajemy do dyni
- Szpinak siekamy i dodajemy do dyni i pomidorów
- Dodajemy bazylię, oliwę, masło, sól i pieprz
- Mieszamy
- Danie możemy podawać w wydrążonej dyni
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dynia makaronowa (1500 g)
- Pomidor suszony (200 g)
- Szpinak (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Bazylia (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.