fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka makaronowa z ogórkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32777995-ed3c-488e-b78d-b97890587b09-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Przygotowanie

  • Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty.
  • Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę.
  • Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażyć wszystko razem przez 2 – 3 minuty.
  • Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać na patelnię. Wymieszać wszystko i przesmażyć koło 1 minutę. Na koniec dodać posiekane oliwki.
  • Przygotować sos do sałatki – w osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
  • Na koniec połączyć wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodać zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Sałatkę makaronową możesz przyrządzić na bazie makaronu z dyni – przepis znajduje się w podpiętych, powiązanych.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dynia makaronowa (780 g)
  • Brokuł (świeży) (140 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ogórek długi (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Oliwki czarne (36 g)
  • Jarmuż (świeży) (30 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Sok z cytryny (6 g)
  • Cytryna skórka (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa z masłem

Brokuła gotujemy ok. 10 minut we wrzącej wodzie bez przykrycia. Ugotowanego i ostudzonego brokuła miksujemy z masłem. Doprawiamy solą.

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy ⅓ masy i lekko podgrzewamy w rondelku, Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia Jeżeli żelatyna…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >