fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka makaronowa z ogórkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32777995-ed3c-488e-b78d-b97890587b09-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Przygotowanie

  • Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty.
  • Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę.
  • Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażyć wszystko razem przez 2 – 3 minuty.
  • Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać na patelnię. Wymieszać wszystko i przesmażyć koło 1 minutę. Na koniec dodać posiekane oliwki.
  • Przygotować sos do sałatki – w osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
  • Na koniec połączyć wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodać zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej codziennej diecie.

Uwagi

Sałatkę makaronową możesz przyrządzić na bazie makaronu z dyni – przepis znajduje się w powiązanych.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Upieczony miąższ z połowy dyni makaronowej (ok. 780 g)
  • 6 różyczek brokułu (150 g)
  • 1 garść czarnych oliwek (36 g)
  • 2 gałązki jarmużu (30 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1 mały zielony ogórek lub pół dużego (90 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (ok. 2 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 ml)
  • 1 szczypta soli kłodawskiej (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii (na wywarze kostnym)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Kalafiora rozdzielamy na „róże” Wrzucamy kalafiora na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 8 min (bez przykrywania) Odcedzamy ziemniaki, odcedzamy kalafior Gdy…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Tarta daktylowo-kokosowa z malinami, jagodami i borówkami

Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, tak, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką i czekamy z dwie minuty Następnie dolewamy olej kokosowy Miksujemy blenderem na jednolita masę Dodajemy wiórki kokosowe i…

WIĘCEJ >