fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka makaronowa z ogórkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c32777995-ed3c-488e-b78d-b97890587b09-1

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Przygotowanie

  • Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty.
  • Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę.
  • Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażyć wszystko razem przez 2 – 3 minuty.
  • Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać na patelnię. Wymieszać wszystko i przesmażyć koło 1 minutę. Na koniec dodać posiekane oliwki.
  • Przygotować sos do sałatki – w osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
  • Na koniec połączyć wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodać zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej codziennej diecie.

Uwagi

Sałatkę makaronową możesz przyrządzić na bazie makaronu z dyni – przepis znajduje się w powiązanych.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Upieczony miąższ z połowy dyni makaronowej (ok. 780 g)
  • 6 różyczek brokułu (150 g)
  • 1 garść czarnych oliwek (36 g)
  • 2 gałązki jarmużu (30 g)
  • 1 czerwona cebula (100 g)
  • 1 mały zielony ogórek lub pół dużego (90 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (40 ml)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny (ok. 2 g)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (6 ml)
  • 1 szczypta soli kłodawskiej (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielona zimowa zupa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażmy przez 5 min Wrzucamy brukselki, zalewamy bulionem Gotujemy 10 min…

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Gofry jaglane z amarantusem

Amarantusa gotujemy we wrzątku przez 15-20 minut Mieszamy go z mąką jaglaną Dodajemy sól, rozpuszczony olej i tyle wody, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietamy, blendujemy Pieczemy w nagrzanej gofrownicy przez kilka minut

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >