Sałatka makaronowa z ogórkiem
Sałatka makaronowa z ogórkiem
Przygotowanie
- Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty.
- Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę.
- Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażyć wszystko razem przez 2 – 3 minuty.
- Przecisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku i dodać na patelnię. Wymieszać wszystko i przesmażyć koło 1 minutę. Na koniec dodać posiekane oliwki.
- Przygotować sos do sałatki – w osobnym naczyniu wymieszać dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
- Na koniec połączyć wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodać zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polać wszystko sosem i dokładnie wymieszać.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Sałatkę makaronową możesz przyrządzić na bazie makaronu z dyni – przepis znajduje się w podpiętych, powiązanych.
Autor
Lista składników
- Dynia makaronowa (780 g)
- Brokuł (świeży) (140 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ogórek długi (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Oliwki czarne (36 g)
- Jarmuż (świeży) (30 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Sok z cytryny (6 g)
- Cytryna skórka (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi z botwinką
Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min Na talerzu układamy wszystkie zieleniny Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach Dodajmy szparagi Polewamy sosem
WIĘCEJ >Plastry z bakłażana z mozzarellą
Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >