fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4de73b84-26dd-4198-8eb3-335445bb18e8-1

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Sposób pierwszy:

  • Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut.

Sposób drugi:

  • Włożyć dynię do nagrzanego piekarnika w całości.
  • Po 30 minutach, kiedy dynia zmięknie, wyjąć na chwilę z piekarnika i przekroić na pół.
  • Włożyć na kolejne 15 – 20 minut.
  • Poczekać, aż dynia ostygnie i wybrać miąższ ze środka.

Uwagi

Do przekrojenia surowej dyni potrzebny jest bardzo ostry nóż. Upieczoną i wydrążoną dynię makaronową można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 40
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia makaronowa (1560 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego do posmarowania środka dyni (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem szpinakowo-mięsnym

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Kalarepę obieramy ze skóry Cukinię i rzodkiew myjemy i odcinamy końcówki Pomidorki kroimy na połówki Kalarepę, cukinię i rzodkiew przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron spaghetti W garnku…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >