Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Sposób pierwszy:
- Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut.
Sposób drugi:
- Włożyć dynię do nagrzanego piekarnika w całości.
- Po 30 minutach, kiedy dynia zmięknie, wyjąć na chwilę z piekarnika i przekroić na pół.
- Włożyć na kolejne 15 – 20 minut.
- Poczekać, aż dynia ostygnie i wybrać miąższ ze środka.
Uwagi
Do przekrojenia surowej dyni potrzebny jest bardzo ostry nóż. Upieczoną i wydrążoną dynię makaronową można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.
Autor
Lista składników
- 1 dynia makaronowa (1560 g)
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego do posmarowania środka dyni (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dżem z dyni z masłem kokosowym
Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…
WIĘCEJ >Pieczony banan z malinami i truskawkami
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >