fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4de73b84-26dd-4198-8eb3-335445bb18e8-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Sposób pierwszy:

  • Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut.

Sposób drugi:

  • Włożyć dynię do nagrzanego piekarnika w całości.
  • Po 30 minutach, kiedy dynia zmięknie, wyjąć na chwilę z piekarnika i przekroić na pół.
  • Włożyć na kolejne 15 – 20 minut.
  • Poczekać, aż dynia ostygnie i wybrać miąższ ze środka.

Uwagi

Do przekrojenia surowej dyni potrzebny jest bardzo ostry nóż. Upieczoną i wydrążoną dynię makaronową można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 40
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia makaronowa (1560 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego do posmarowania środka dyni (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…

WIĘCEJ >

Grillowana kapusta chińska

Płuczemy kapusty chińskie i osuszamy Na patelni grillowej rozgrzewamy masło ghee Umieszczamy kapusty na patelni i grillujemy 2-3 minuty z każdej strony Usmażone kapusty wykładamy na talerz i posypujemy sezamem

WIĘCEJ >