fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4de73b84-26dd-4198-8eb3-335445bb18e8-1

Dynia makaronowa – podstawowy przepis na spaghetti

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Sposób pierwszy:

  • Przekroić dynię na pół ostrym nożem, wybrać ze środka pestki, opcjonalnie posmarować miąższ olejem kokosowym.
  • Włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 – 40 minut.

Sposób drugi:

  • Włożyć dynię do nagrzanego piekarnika w całości.
  • Po 30 minutach, kiedy dynia zmięknie, wyjąć na chwilę z piekarnika i przekroić na pół.
  • Włożyć na kolejne 15 – 20 minut.
  • Poczekać, aż dynia ostygnie i wybrać miąższ ze środka.

Uwagi

Do przekrojenia surowej dyni potrzebny jest bardzo ostry nóż. Upieczoną i wydrążoną dynię makaronową można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 15 minut
Składniki: 2
Porcje: 40
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 dynia makaronowa (1560 g)
  • Opcjonalnie: 1 łyżeczka oleju kokosowego do posmarowania środka dyni (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowy sok „kubuś”

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >