fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a01101c-bfe9-47ed-86b4-6e664d040218
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

Renifer

  • Gruszkę kroimy w paski różnej długości
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Z truskawki wycinamy trójkącik
  • Mandarynkę dzielimy na części
  • Na talerze nakładamy usmażone pancakes (jednego składamy na pół) i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt reniferów, tak jak na załączonym obrazku

Motylek

  • Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt motylków, tak jak na załączonym obrazku

Małpka

  • Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Mandarynkę dzielimy na części
  • Z jabłka odkrawamy pół plaster
  • Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt małpek, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 25
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Renifer

  • Mandarynka (30 g)
  • Gruszka (16 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Winogrono czerwone (4 g)
  • Truskawka (2 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)

Motylek

  • Mleko kokosowe (48 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (24 g)
  • Winogrono białe (8 g)
  • Winogrono czerwone (4 g)

Małpka

  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (30 g)
  • Mleko kokosowe (24 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (12 g)
  • Mandarynka (10 g)
  • Winogrono czerwone (8 g)
  • Borówka (8 g)
  • Jabłko (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >

Placki warzywne

Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody Jaja wybijamy do miski…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >