fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a01101c-bfe9-47ed-86b4-6e664d040218
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

Renifer

  • Gruszkę kroimy w paski różnej długości
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Z truskawki wycinamy trójkącik
  • Mandarynkę dzielimy na części
  • Na talerze nakładamy usmażone pancakes (jednego składamy na pół) i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt reniferów, tak jak na załączonym obrazku

Motylek

  • Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt motylków, tak jak na załączonym obrazku

Małpka

  • Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Mandarynkę dzielimy na części
  • Z jabłka odkrawamy pół plaster
  • Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt małpek, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 25
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Renifer

  • Mandarynka (30 g)
  • Gruszka (16 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (10 g)
  • Winogrono czerwone (4 g)
  • Truskawka (2 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)

Motylek

  • Mleko kokosowe (48 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (24 g)
  • Winogrono białe (8 g)
  • Winogrono czerwone (4 g)

Małpka

  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (30 g)
  • Mleko kokosowe (24 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (12 g)
  • Mandarynka (10 g)
  • Winogrono czerwone (8 g)
  • Borówka (8 g)
  • Jabłko (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Kuskus z owocami i jogurtem

Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kuskus i dodajemy tłuszcz (masło) Do rondla wlewamy sok jabłkowy, dodajemy miód, zagotowujemy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się miodu Zawartość rondla przelewamy do naczynia żaroodpornego, szybko mieszamy, przykrywamy naczynie folią…

WIĘCEJ >

Omlet z kiełkami

Na maśle podsmażamy jarmuż z rozmarynem i solą. Resztę składników dokładnie mieszamy razem. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z kiełkami i smażymy do ścięcia jajka (najlepiej z dwóch stron).

WIĘCEJ >

Soczysty kotlet de volaille

Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki) Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski…

WIĘCEJ >