fbpx
logo
Szukaj
open close

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9a01101c-bfe9-47ed-86b4-6e664d040218
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony

Renifer

  • Gruszkę kroimy w paski różnej długości
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Z truskawki wycinamy trójkącik
  • Mandarynkę dzielimy na części
  • Na talerze nakładamy usmażone pancakes (jednego składamy na pół) i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt reniferów, tak jak na załączonym obrazku

Motylek

  • Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt motylków, tak jak na załączonym obrazku

Małpka

  • Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
  • Kulki winogrona kroimy na pół
  • Mandarynkę dzielimy na części
  • Z jabłka odkrawamy pół plaster
  • Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt małpek, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 25
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Renifer

  • Mandarynka (30 g)
  • Gruszka (16 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (10 g)
  • Winogrono czerwone (4 g)
  • Truskawka (2 g)
  • Mięta (świeża) (1 g)

Motylek

  • Mleko kokosowe (48 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (24 g)
  • Winogrono białe (8 g)
  • Winogrono czerwone (4 g)

Małpka

  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (30 g)
  • Mleko kokosowe (24 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (12 g)
  • Mandarynka (10 g)
  • Winogrono czerwone (8 g)
  • Borówka (8 g)
  • Jabłko (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z twarogiem i krewetkami

Czosnek obieramy i drobno siekamy Krewetki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty Dodajemy krewetki i smażymy przez kilka minut Dodajemy przyprawy (chili), skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >

Pieczony łosoś z brokułami i pieczarkami

Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Rozgrzewamy patelnię teflonową i posypujemy ją przyprawami (solą i pieprzem) Następnie kładziemy na patelnię rybę i smażymy przez ok. 0,5 minuty…

WIĘCEJ >

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >