Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka
Dziecięce pancakes – renifer, motylek i małpka
Przygotowanie
Ciasto
- Do miksera wkładamy wszystkie składniki i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
- Rozgrzewamy patelnię
- Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
Renifer
- Gruszkę kroimy w paski różnej długości
- Kulki winogrona kroimy na pół
- Z truskawki wycinamy trójkącik
- Mandarynkę dzielimy na części
- Na talerze nakładamy usmażone pancakes (jednego składamy na pół) i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt reniferów, tak jak na załączonym obrazku
Motylek
- Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Kulki winogrona kroimy na pół
- Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt motylków, tak jak na załączonym obrazku
Małpka
- Do garnka wkładamy czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
- Kulki winogrona kroimy na pół
- Mandarynkę dzielimy na części
- Z jabłka odkrawamy pół plaster
- Na talerzach układamy usmażone pancakes i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt małpek, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Maślanka (310 g)
- Mąka orkiszowa (250 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Jajo kurze (51 g)
- Cukier trzcinowy (30 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Renifer
- Mandarynka (30 g)
- Gruszka (16 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (10 g)
- Winogrono czerwone (4 g)
- Truskawka (2 g)
- Mięta (świeża) (1 g)
Motylek
- Mleko kokosowe (48 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (24 g)
- Winogrono białe (8 g)
- Winogrono czerwone (4 g)
Małpka
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (30 g)
- Mleko kokosowe (24 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (12 g)
- Mandarynka (10 g)
- Winogrono czerwone (8 g)
- Borówka (8 g)
- Jabłko (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Dziecięca kanapka z serem, czekoladą i owocami
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy tłuszcz i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się tłuszczu Dodajemy czekoladę, mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Z pomarańczy wykrawamy trójkąciki Kiwi obieramy i wykrawamy kawałki na kształt rączek…
WIĘCEJ >Dziecięce gofry
W garnku rozpuszczamy tłuszcz Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy Konsystencja ciasta powinna być trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki Masę wylewamy do rozgrzanej…
WIĘCEJ >Bułka dziecięca – myszka
Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w nie szynkę Z szynki wykrajamy kółka i wkładamy w otwory w bułce Z oliwki czarnej…
WIĘCEJ >Dziecięca dżdżownica z parówki
Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz buźki Z ogórka wycinamy paski Parówkę odcedzamy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >