fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c877e5bc5-44d0-49f2-8eb3-d06f8f2d07a6
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący
  • Następnie przenosimy boczek na talerz
  • Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Paprykę kroimy na kawałki (wycinamy uszka, nosek i nóżki)
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałki (wycinamy skrzydełka)
  • Gotową jajecznicę przenosimy na talerz z boczkiem i posypujemy sezamem, a następnie układamy warzywa na wzór ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych posiłków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Papryka żółta (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Awokado (10 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >

Sałatka z camembertem i z orzechami

Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku

WIĘCEJ >

Smalec czosnkowy

Słoninę wrzucamy do suchego garnka Wstawiamy na palnik i grzejemy na średnim ogniu Po kilkunastu minutach zacznie się wytapiać tłuszcz Co jakiś czas trzeba mieszać żeby się nie przypaliło Po mniej więcej 90 min uzyskamy…

WIĘCEJ >

Paprykarz wegański

Gotujemy ryż wedle instrukcji na opakowaniu i odcedzamy na sicie Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >