fbpx
logo
Szukaj
open close

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c877e5bc5-44d0-49f2-8eb3-d06f8f2d07a6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący
  • Następnie przenosimy boczek na talerz
  • Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Paprykę kroimy na kawałki (wycinamy uszka, nosek i nóżki)
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałki (wycinamy skrzydełka)
  • Gotową jajecznicę przenosimy na talerz z boczkiem i posypujemy sezamem, a następnie układamy warzywa na wzór ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych posiłków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Papryka żółta (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Awokado (10 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana ryżem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy orzechy i smażymy przez ok. 2-4 minuty (do momentu, aż zrobią się złote) Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Kremowe curry z wołowiną

Cebulę, czosnek oraz imbir obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był w nim dobrze obtoczony W…

WIĘCEJ >

Kokosowe tartaletki z musem dyniowym i bananowym

Tartaletki: Daktyle wsypujemy do pojemnika, w którym będziemy je blendować  Zalewamy wrzątkiem, żeby je zakryło Przykrywamy pokrywką, odstawiamy na 5 minut Miksujemy (razem z wodą)  Zmiksowane daktyle mieszamy z wiórkami i łojem  Powinna nam wyjść…

WIĘCEJ >