fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c877e5bc5-44d0-49f2-8eb3-d06f8f2d07a6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami

Przygotowanie

  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący
  • Następnie przenosimy boczek na talerz
  • Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
  • Paprykę kroimy na kawałki (wycinamy uszka, nosek i nóżki)
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwki kroimy w plastry
  • Awokado obieramy i kroimy na kawałki (wycinamy skrzydełka)
  • Gotową jajecznicę przenosimy na talerz z boczkiem i posypujemy sezamem, a następnie układamy warzywa na wzór ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych posiłków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Papryka żółta (10 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Awokado (10 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet z mango

Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie na trawienie

Wszystkie składniki miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Pasta gryczana

Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i podsmażamy cebulę 2-3 min Dodajemy do ugotowanej kaszy Dodajemy ugotowane jajko Solimy i pieprzymy Miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Aromatyczny pilaw z migdałami

Cebulę z imbirem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy imbir, przyprawy (kurkumę, cynamon i kolendrę) oraz płatki migdałowe i smażymy przez…

WIĘCEJ >