fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana myszka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb4e5758-af8f-48b4-9b5b-ea74c880f383
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczana myszka

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo)
  • Szczypior kroimy na paski o długości ok. 4 cm
  • Z papryki wycinamy trójkąt
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Z połowy ziemniaków formujemy dwie kulki, które delikatnie spłaszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (do momentu, aż zaczną się rumienić)
  • Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
  • Na talerzu układamy wszystkie składniki na kształt myszki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań z ziemniakami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Jajo przepiórcze (12 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Oliwki czarne (6 g)
  • Papryka czerwona (5 g)
  • Szczypior (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż po tajsku z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy sos…

WIĘCEJ >

Kremowa zupa jarzynowa

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Zieleninę siekamy Kalafior z brokułem przenosimy do blendera, dodajemy zieleninę oraz mleko i całość blendujemy na jednolitą…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

Dynię obieramy i kroimy w kostkę (wnętrze wydrążamy) Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >