fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana myszka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb4e5758-af8f-48b4-9b5b-ea74c880f383
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczana myszka

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo)
  • Szczypior kroimy na paski o długości ok. 4 cm
  • Z papryki wycinamy trójkąt
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Z połowy ziemniaków formujemy dwie kulki, które delikatnie spłaszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kulki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony (do momentu, aż zaczną się rumienić)
  • Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół
  • Na talerzu układamy wszystkie składniki na kształt myszki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań z ziemniakami.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Jajo przepiórcze (12 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Oliwki czarne (6 g)
  • Papryka czerwona (5 g)
  • Szczypior (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Toskańska sałatką z fasolą

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Pomidory kroimy na pół i wyciskamy z nich jak najwięcej nasion do miski, a następnie kroimy miąższ w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym, owocami, orzechami i miętą

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy owocami, orzechami oraz…

WIĘCEJ >

Soczyste wołowe burgery

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy mięso i rozdrabniamy widelcem Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie mieszamy rękami Z masy mielonej formujemy okrągłe burgery o grubości…

WIĘCEJ >