fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczany żółw

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16428aea-ae92-4357-a9bf-b6d7af82d53b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczany żółw

Przygotowanie

  • Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach tworząc łapy
  • Oliwkę i ogórka kroimy w plastry
  • Z papryki wycinamy pasek
  • Na talerzu rozkładamy sałatę
  • Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na sałatę
  • Jajo odcedzamy i obieramy ze skorupy
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt żółwia, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Parówka drobiowa (50 g)
  • Sałata karbowana (10 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Ogórek długi (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka czerwona (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Talerz, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…

WIĘCEJ >

Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora

Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso…

WIĘCEJ >

Ziemniaczane myszki

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ser kroimy w małe prostokąciki Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek i nosków Marchew obieramy i kroimy w małe plasterki…

WIĘCEJ >

Mięsna kostka „rubika”

Salceson, szynkę i marchew kroimy w kostkę około 1 cm Układamy na zmianę, żeby otrzymać „kostkę Rubika” Na talerzu obok kostki kładziemy roszponkę i rukolę Dodajemy pomidorki przekrojone na połówki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >