Ziemniaczany żółw
Ziemniaczany żółw
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach tworząc łapy
- Oliwkę i ogórka kroimy w plastry
- Z papryki wycinamy pasek
- Na talerzu rozkładamy sałatę
- Ziemniaki odcedzamy, ugniatamy na jednolitą konsystencję i przenosimy na sałatę
- Jajo odcedzamy i obieramy ze skorupy
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt żółwia, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Parówka drobiowa (50 g)
- Sałata karbowana (10 g)
- Oliwki czarne (3 g)
- Ogórek długi (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka czerwona (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z papryką i kalarepą
Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy w kostkę Do garnka z mięsem dodajemy kalarepę…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Włoski omlet z kurczakiem
Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę oraz oliwki drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorami Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…
WIĘCEJ >Purée ziemniaczane z groszkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Do ziemniaków dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut (do miękkości) Warzywa odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka…
WIĘCEJ >