fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c85ca4ec1-d110-407e-82ca-890ce3a868d6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Ogórka kroimy wzdłuż na plastry (możemy to zrobić za pomocą obieraczki)
  • Paprykę żółtą kroimy w półokrągłe słupki i wykrajamy małe kwadraciki (na oczy)
  • Z papryki czerwonej wycinamy krótkie paski (na żądło i nos)
  • Na talerze nakładamy ziemniaki, pulpeciki i pozostałe składniki na kształt pszczoły, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (96 g)
  • Papryka żółta (80 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Papryka czerwona (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry gryczane

Kaszę wsypujemy do blendera i mielimy Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i ponownie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinią, brokułami i kiełbasą

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Cukinię z kiełbasą kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z dyni i orzechów z musztardowym sosem

Zieleninę rwiemy na kawałki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Następnie kawałki dyni układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 30…

WIĘCEJ >

Domowe kiełbaski

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy mięso, tłuszcz oraz przyprawy (koper, chili i sól) i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i…

WIĘCEJ >