Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem
Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę siekamy
- Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
- Ogórka kroimy wzdłuż na plastry (możemy to zrobić za pomocą obieraczki)
- Paprykę żółtą kroimy w półokrągłe słupki i wykrajamy małe kwadraciki (na oczy)
- Z papryki czerwonej wycinamy krótkie paski (na żądło i nos)
- Na talerze nakładamy ziemniaki, pulpeciki i pozostałe składniki na kształt pszczoły, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Indyk mięso mielone (400 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwki czarne (96 g)
- Papryka żółta (80 g)
- Bułka tarta (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Papryka czerwona (8 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami
Rakieta z serem Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety Rzodkiewkę kroimy w plastry Z ogórka wycinamy paski Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety,…
WIĘCEJ >Dziecięca dżdżownica z parówki
Parówkę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt słońca oraz buźki Z ogórka wycinamy paski Parówkę odcedzamy i kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na…
WIĘCEJ >Owsianka dziecięca – sówka z owocami i orzechami
Płatki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do momentu wchłonięcia całej wody) Następnie dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się wszystko dokładnie rozpuści Banana obieramy i kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Dziecięca jajecznica – ptaszek z warzywami
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…
WIĘCEJ >