fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c85ca4ec1-d110-407e-82ca-890ce3a868d6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaczana pszczoła z pulpecikiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę siekamy
  • Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy pulpeciki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy pulpeciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Ogórka kroimy wzdłuż na plastry (możemy to zrobić za pomocą obieraczki)
  • Paprykę żółtą kroimy w półokrągłe słupki i wykrajamy małe kwadraciki (na oczy)
  • Z papryki czerwonej wycinamy krótkie paski (na żądło i nos)
  • Na talerze nakładamy ziemniaki, pulpeciki i pozostałe składniki na kształt pszczoły, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Ogórek długi (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (96 g)
  • Papryka żółta (80 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Papryka czerwona (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bułki orkiszowe

Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Do płynu dodajemy mąkę, tłuszcz i przyprawy, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10-15 minut Blachę wykładamy papierem…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone w papryce

Paprykę kroimy w plastry (tak jak na załączonym obrazku) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry papryki, do wnętrz wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Marchew obieramy…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki malinowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól) i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do…

WIĘCEJ >

Deser jabłkowo-limonkowy

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut Ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Zawartość rondla przelewamy do pojemnika do mrożenia, dolewamy sok…

WIĘCEJ >