fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c132f1100-1ab5-4ba6-a531-be5eb687b130
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapki dziecięce – rakieta z serem i ptaszek z warzywami i pestkami

Przygotowanie

Rakieta z serem

  • Z kromki chleba wycinamy trzy części, na kształt rakiety
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Z ogórka wycinamy paski
  • Z sera wycinamy paski, gwiazdki i księżyc
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rakiety, tak jak na załączonym obrazku

Ptaszek z warzywami i pestkami

  • Z kromki chleba wycinamy okrąg
  • Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki
  • Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy
  • Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki
  • Truskawkę kroimy na plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt ptaszka, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Rakieta z serem

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Ser żółty (15 g)
  • Ogórek długi (5 g)
  • Rzodkiewka (5 g)

Ptaszek z warzywami i pestkami

  • Chleb żytni na zakwasie (35 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Ser żółty (10 g)
  • Truskawka (10 g)
  • Rzodkiewka (5 g)
  • Marchew (5 g)
  • Pestki dyni obrane (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…

WIĘCEJ >

Zupa z kasztanów jadalnych

Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowy z żółtkami

Banana obrać wrzucić do blendera Dodać 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Włączyć blender Miksować 15 sek.

WIĘCEJ >

Buraczki na ciepło

Buraczki ścieramy na tarce do warzyw na dowolnych oczkach. Podgrzewamy je wraz z masłem, zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą według uznania. Następnie dodajemy śmietanę i ściągamy buraczki z ognia.

WIĘCEJ >