fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana ośmiornica z parówkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c57611771-42e0-4736-ab83-a3fef6ed6b54
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczana ośmiornica z parówkami

Przygotowanie

  • Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości)
  • Parówki kroimy na pół, a następnie każdą połówkę nacinamy na krzyż do połowy (tak jak na załączonym obrazku)
  • Następnie parzymy parówki we wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Z mozzarelli wycinamy kółka
  • Oliwkę i pomidorka kroimy na pół
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Na talerz nakładamy ziemniaki i formujemy okrąg, w który z każdej strony wbijamy połówkę parówki
  • Ziemniaczaną ośmiornicę dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Parówka drobiowa (100 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Ser Mozzarella (10 g)
  • Pomidor koktajlowy (10 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z oliwkami

Pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do szpinaku i oliwek. Posypujemy ziołami prowansalskimi i mieszamy z oliwą z oliwek

WIĘCEJ >

Pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i siekamy Na patelni rozpuszczamy tłuszcz (powinien być płynny, ale nie gorący) Dodajemy czosnek i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Do garnka wsypujemy kaszę i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dolewamy wodę, dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Kanapki z pomidorem i bazylią

Pomidora kroimy w kostkę i przenosimy do miski Bazylię siekamy i dodajemy do miski Dodajemy przyprawy (jeśli są dodane w składnikach) i mieszamy Kromki chleba smarujemy tłuszczem i nakładamy pomidory z bazylią

WIĘCEJ >