fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczany kotek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9e3582a-451f-448f-9f9a-d2d424d79d5e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ziemniaczany kotek

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwkę i pomidorka kroimy na pół
  • Z papryki wycinamy kawałek na kształt uśmiechu
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolitą konsystencję
  • Połowę ziemniaków nakładamy na talerz i formujemy koło, a z drugiej połowy formujemy dwie kulki, które lekko spłaszczamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kulki i podsmażamy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż zaczną się rumienić)
  • Podsmażone ziemniaki i pozostałe składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Pomidor koktajlowy (10 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Ogórek długi (5 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Papryka czerwona (3 g)
  • Szczypiorek (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt z malinami

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy maliny i mieszamy

WIĘCEJ >

Kapusta duszona ze słoniną

Słoninę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kapustę kroimy (łatwiej się miesza w garnku) W garnku rozpuszczamy smalec Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy kapustę i słoninę Dorzucamy liście laurowe i ziele…

WIĘCEJ >

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z ogórkiem kiszonym

Mięso kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (aż będzie lekko…

WIĘCEJ >