fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięce purée ziemniaczane z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c06a45015-cd18-40f9-861b-f48188e3e682
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięce purée ziemniaczane z warzywami

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Kiełbasę kroimy w pół plastry
  • Ogórka kroimy w plastry
  • Oliwkę kroimy w poprzek na pół
  • Z papryki czerwonej wycinamy trójkącik i kawałki na kształt skrzydeł
  • Z papryki żółtej wycinamy kawałki na kształt łapek
  • Z brokułu oddzielamy różyczkę
  • Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy na jednolite purée, a następnie przenosimy do miski
  • Na purée układamy pozostałe składniki na kształt sówki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Kiełbasa chorizo (20 g)
  • Papryka czerwona (20 g)
  • Ogórek długi (10 g)
  • Brokuł (10 g)
  • Oliwki czarne (3 g)
  • Papryka żółta (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę. Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso…

WIĘCEJ >

Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż „zwiędnie”) Wybijamy jaja,…

WIĘCEJ >