Dziecięce gofry
Dziecięce gofry
Przygotowanie
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę oraz rozpuszczony tłuszcz i mieszamy
- Konsystencja ciasta powinna być trochę gęściejsza od ciasta naleśnikowego – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki
- Masę wylewamy do rozgrzanej gofrownicy i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Kulki winogrona czerwonego kroimy na pół
- Morelę kroimy na kawałki w kształcie kółek, rączek i nóżek
- Na talerzach układamy gofry, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Czereśnia (30 g)
- Mąka kokosowa (30 g)
- Morela (20 g)
- Masło (15 g)
- Winogrono białe (14 g)
- Malina (12 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (10 g)
- Winogrono czerwone (4 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut
WIĘCEJ >Pasta z makreli z chlebem gryczanym
Makrelę obieramy ze skóry i ości Umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować Dodajemy masło i przecier / koncentrat pomidorowy Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowa z serem
Kalafior dzielimy na różyczki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kalafiora oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż się zarumienią) Dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i zagotowujemy…
WIĘCEJ >Polędwica w musztardowej marynacie
Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej) Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 kawałki, a następnie gotujemy…
WIĘCEJ >