fbpx
logo
Szukaj
open close

Flan pokrzywowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c146f2cee-e5f2-455c-8ace-0239e69199a8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Flan pokrzywowy

Przygotowanie

  • Liście pokrzywy dokładnie myjemy, drobno siekamy i bez odsączania wkładamy do rondla
  • Dolewamy mleko, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (gotujemy do momentu, aż liście będą miękkie)
  • Zawartość rondla przenosimy do blendera, dodajemy śmietankę i przyprawy, wybijamy jaja i całość blendujemy przez ok. 1-2 minuty na gładką masę
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 160 st. C
  • Foremki żaroodporne smarujemy tłuszczem i napełniamy masą pokrzywową
  • Następnie wkładamy foremki do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego ciepłą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości foremek
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 30 minut (pieczemy do momentu, aż nóż wetknięty w środek flanu po wyjęciu będzie suchy)
  • Upieczone flany wyciągamy z piekarnika i ostrym nożem delikatnie oddzielamy od brzegów foremek
  • Następnie każdą foremkę odwracamy do góry dnem i wyciągamy z niej flan

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pokrzywą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mleko krowie (300 g)
  • Pokrzywa (świeża) (250 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Foremki do sufletów, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Omlet z pokrzywą

Pokrzywę dokładnie myjemy, drobno siekamy i bez odsączania wkładamy do rondla Dodajemy sól i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 (…)

WIĘCEJ >

Pokrzywowa zupa-krem

Liście pokrzywy dokładnie myjemy i grubo siekamy Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy W (…)

WIĘCEJ >

Koktajl zielony z pokrzywą

Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zupa z pokrzywy

Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi (…)

WIĘCEJ >