Pokrzywowa zupa-krem
Pokrzywowa zupa-krem
Przygotowanie
- Liście pokrzywy dokładnie myjemy i grubo siekamy
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pokrzywę, ziemniaki i cebulę, mieszamy i smażymy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając
- Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut
- Po tym czasie zupę blendujemy, jeśli zupa jest zbyt gęsta – dolewamy więcej wody
- Zblendowaną zupę przecedzamy przez sitko do garnka
- Dolewamy mleko i mieszamy przez ok. 15-20 sek.
- Zupę podgrzewamy, doprawiamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (1000 ml)
- Pokrzywa (świeża) (300 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.