fbpx
logo
Szukaj
open close

Francuska zupa cebulowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb22cf27b-a6ee-4e69-b955-9c5f98557d90
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Francuska zupa cebulowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli
  • Do cebuli dodajemy cukier, zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10-15 minut
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Do rondla dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez pokrywki przez ok. 30 minut
  • Po ok. 20 minutach przekrawamy pozostały czosnek i smarujemy nim kromki bagietki
  • Następnie opiekamy pieczywo z każdej strony do momentu, aż będzie złote i chrupiące
  • Wyciągamy z opiekacza kromki, posypujemy serem i ponownie zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
  • Zupę nalewamy do misek i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Cebula (500 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Ser Gruyère (50 g)
  • Masło (25 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Opiekacz, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa z ogórkiem kiszonym, marchewką i kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut W (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z selera i pietruszki z oliwą

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej rzepakowy) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (…)

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem i grzybami Mun

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka (…)

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić (…)

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w (…)

WIĘCEJ >