fbpx
logo
Szukaj
open close

Francuska zupa cebulowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb22cf27b-a6ee-4e69-b955-9c5f98557d90
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Francuska zupa cebulowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli
  • Do cebuli dodajemy cukier, zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10-15 minut
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Do rondla dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez pokrywki przez ok. 30 minut
  • Po ok. 20 minutach przekrawamy pozostały czosnek i smarujemy nim kromki bagietki
  • Następnie opiekamy pieczywo z każdej strony do momentu, aż będzie złote i chrupiące
  • Wyciągamy z opiekacza kromki, posypujemy serem i ponownie zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
  • Zupę nalewamy do misek i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Cebula (500 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Ser Gruyère (50 g)
  • Masło (25 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Opiekacz, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kremowa zapiekanka z indykiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Kulki energetyczne

Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…

WIĘCEJ >

Szpinak pieczony w papryce

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…

WIĘCEJ >

Warzywny mix z sezamem

Marchew i por obieramy Wszystkie warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy sezam i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do miski Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy marchew z selerem i…

WIĘCEJ >