Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości)
- Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli
- Do cebuli dodajemy cukier, zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10-15 minut
- Rozgrzewamy opiekacz
- Do rondla dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez pokrywki przez ok. 30 minut
- Po ok. 20 minutach przekrawamy pozostały czosnek i smarujemy nim kromki bagietki
- Następnie opiekamy pieczywo z każdej strony do momentu, aż będzie złote i chrupiące
- Wyciągamy z opiekacza kromki, posypujemy serem i ponownie zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
- Zupę nalewamy do misek i podajemy z grzankami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Cebula (500 g)
- Bagietka (120 g)
- Ser Gruyère (50 g)
- Masło (25 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cukier trzcinowy (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kremowa zapiekanka z indykiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Kulki energetyczne
Suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz ziarenka wanilii i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki (w razie potrzeby dodajemy więcej tłuszczu) Gotowe kulki wsadzamy do lodówki…
WIĘCEJ >Szpinak pieczony w papryce
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak przez 5 minut. Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i białe włókniste części. Połówki układamy w naczyniu żaroodpornym. Do szpinaku dodajemy płatki drożdżowe…
WIĘCEJ >Warzywny mix z sezamem
Marchew i por obieramy Wszystkie warzywa kroimy na kawałki podobnej wielkości Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy sezam i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do miski Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy marchew z selerem i…
WIĘCEJ >