fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Francuska zupa cebulowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb22cf27b-a6ee-4e69-b955-9c5f98557d90
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Francuska zupa cebulowa

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości)
  • Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do cebuli
  • Do cebuli dodajemy cukier, zwiększamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10-15 minut
  • Rozgrzewamy opiekacz
  • Do rondla dolewamy bulion, dodajemy przyprawy (pieprz) i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez pokrywki przez ok. 30 minut
  • Po ok. 20 minutach przekrawamy pozostały czosnek i smarujemy nim kromki bagietki
  • Następnie opiekamy pieczywo z każdej strony do momentu, aż będzie złote i chrupiące
  • Wyciągamy z opiekacza kromki, posypujemy serem i ponownie zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
  • Zupę nalewamy do misek i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Cebula (500 g)
  • Bagietka (120 g)
  • Ser Gruyère (50 g)
  • Masło (25 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Opiekacz, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek

Z kromki chleba wycinamy kawałek na kształt kotka, a następnie smarujemy serem Z ogórka wycinamy kawałki na kształt motylków i kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnego narzędzia do wycinania warzyw) Z oliwek wycinamy…

WIĘCEJ >

Kurczak duszony w pomidorach

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty Dodajemy pomidory i…

WIĘCEJ >

Kurczak w cytrynowej marynacie

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…

WIĘCEJ >