fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-1-1

Zupa tajska z kurczakiem i mango (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny
  • Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i dodajemy do zupy
  • Mango obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do zupy
  • Wyjmujemy kurczaka, kroimy w kostkę lub paski i dodajemy do zupy
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy kolendrę, mieszamy i nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie należy używać pieprzu.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce, by zupy przyrządzać w bardzo krótkim czasie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 szklanka bulionu kostnego (250 ml)
  • ½ mango (140 g)
  • ½ fileta z kurczaka (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry (1 g)
  • 1 cm korzenia imbiru (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee, oleju kokosowego lub smalcu gęsiego (8 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >

Bananotka – ciasto bananowe

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, cukier, mąką jaglaną i 200 g mąki gryczanej Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy…

WIĘCEJ >

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >