fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kubańska zupa z fasoli

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-181
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kubańska zupa z fasoli

Przygotowanie

  • Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
  • Po tym czasie fasolę odcedzamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Seler kroimy na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy seler i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (tymianek i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Dodajemy odcedzoną fasolę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Zupę nalewamy na talerze, a na wierzch nakładamy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Fasola czerwona Kidney (sucha) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany camembert z figami

Figę kroimy w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię Wlewamy miód oraz ocet, kładziemy rozmaryn i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut, aż zgęstnieję Dodajemy figę i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas obracając Rozgrzewamy patelnię grillową…

WIĘCEJ >

Ryż z oliwkami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ugotowany ryż przenosimy do miski, dodajemy oliwki i mieszamy

WIĘCEJ >

Kokosowa tapioka z papają

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z makaronem – Angry Birds

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >