fbpx
logo
Szukaj
open close

Kubańska zupa z fasoli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6b4911b-e837-425f-85a0-e50799f9c5ae
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kubańska zupa z fasoli

Przygotowanie

  • Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc)
  • Po tym czasie fasolę odcedzamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Seler kroimy na kawałki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy seler i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (tymianek i pieprz) i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Dodajemy odcedzoną fasolę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Zupę nalewamy na talerze, a na wierzch nakładamy śmietanę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Zupę możesz podawać z grzanką.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnic od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Fasola czerwona Kidney (sucha) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gęsta zupa z szynką i grochem

Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i (…)

WIĘCEJ >

Francuska zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i (…)

WIĘCEJ >

Jarzynówka (zupa)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym (…)

WIĘCEJ >