Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki z dynią, dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (na małym ogniu)
- Z rondla wyciągamy przyprawy (liście laurowe), a pozostałą zawartość przelewamy do blendera i blendujemy na gładką masę
- Zawartość blendera przelewamy z powrotem do rondla, dolewamy mleko, dodajemy jogurt, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut
- Zieleninę drobno siekamy
- Zupę nalewamy do misek i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zupę możesz opcjonalnie posypać grubo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Ziemniak (400 g)
- Dynia (300 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Cebula (105 g)
- Szczypiorek (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Liść laurowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrzanowa zupa krem
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…
WIĘCEJ >Smażone warzywa z sezamem
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…
WIĘCEJ >Jaja, boczek, awokado
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek (żółtko powinno pozostać płynne) Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy…
WIĘCEJ >Kurczak ze szparagami w cieście filo
Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Por kroimy w…
WIĘCEJ >