fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e08dc60-bac2-42cd-a832-fbae96c45df8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki z dynią, dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (na małym ogniu)
  • Z rondla wyciągamy przyprawy (liście laurowe), a pozostałą zawartość przelewamy do blendera i blendujemy na gładką masę
  • Zawartość blendera przelewamy z powrotem do rondla, dolewamy mleko, dodajemy jogurt, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Zupę nalewamy do misek i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Zupę możesz opcjonalnie posypać grubo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Jaja z boczkiem i z awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja, przyprawiamy i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy wszystkie warzywa, a…

WIĘCEJ >