fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e08dc60-bac2-42cd-a832-fbae96c45df8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ziemniaki z dynią, dolewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut (na małym ogniu)
  • Z rondla wyciągamy przyprawy (liście laurowe), a pozostałą zawartość przelewamy do blendera i blendujemy na gładką masę
  • Zawartość blendera przelewamy z powrotem do rondla, dolewamy mleko, dodajemy jogurt, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Zupę nalewamy do misek i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Zupę możesz opcjonalnie posypać grubo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Ziemniak (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Smażone warzywa z sezamem

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Papryki i cukinię kroimy w słupki Szpinak siekamy (niezbyt drobno) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Jaja, boczek, awokado

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry boczku, wybijamy jaja i smażymy pod przykryciem do momentu ścięcia się białek (żółtko powinno pozostać płynne) Awokado obieramy i kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Na talerzu układamy…

WIĘCEJ >

Kurczak ze szparagami w cieście filo

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Por kroimy w…

WIĘCEJ >