Rozgrzewająca zupa z kurczaka
Rozgrzewająca zupa z kurczaka
Przygotowanie
- Mięso kroimy w małą kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Seler kroimy w plasterki
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż straci różowy kolor)
- Następnie przenosimy mięso łyżką cedzakową na talerz
- Pozostały tłuszcz wlewamy do rondla
- Wrzucamy marchew, seler oraz cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 3 minuty
- Dolewamy bulion, dodajemy mięso i całość zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez ok. 15 minut
- Dodajemy groszek, odsączoną kukurydzę oraz pomidory (wraz z sokiem) i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy zupę jeszcze przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Marchew (200 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (100 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Grillowane steki z soją i imbirem
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dolewamy sos oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do miski (niemetalowej)…
WIĘCEJ >Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…
WIĘCEJ >Zapiekane purée z ziemniaków
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki odcedzamy i przenosimy…
WIĘCEJ >