Zupa z warzywami na bulionie jarskim
Zupa z warzywami na bulionie jarskim
Przygotowanie
- Marchew, cebulę i por obieramy
- Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu)
- Drugą połowę ilości cebuli kroimy w kostkę
- Paprykę kroimy paski
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy paprykę oraz pomidory, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
- Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
- Do garnka dodajemy zawartość patelni, sok z cytryny oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków)
- Zupę podajemy z posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Ziemniak (225 g)
- Pomidor (170 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Marchew (135 g)
- Cebula (105 g)
- Por (100 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (9 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z pomidorów z bazylią
Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki W rondlu rozpuszczamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz)…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa
Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >Zupa z ogórkiem kiszonym, marchewką i kurczakiem
Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca zupa z kurczaka
Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…
WIĘCEJ >