fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ca523e6-7625-45ad-8e7f-b64640fff44c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

Przygotowanie

  • Marchew, cebulę i por obieramy
  • Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu)
  • Drugą połowę ilości cebuli kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy paski
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz pomidory, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
  • Do garnka dodajemy zawartość patelni, sok z cytryny oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Zupę podajemy z posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ziemniak (225 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (9 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bagietkę kroimy na kromki Rozgrzewamy opiekacz Wkładamy do opiekacza kromki i opiekamy przez ok. 2-3 minuty Następnie nieopieczoną stronę kromki smarujemy tłuszczem i wkładamy z powrotem do opiekacza na ok. 2-3 minuty Kromki nacieramy czosnkiem…

WIĘCEJ >

Zupa rybna

Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz (oliwę z masłem) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso nacinamy głęboko w poprzek i wkładamy do marynaty,…

WIĘCEJ >

Zawijaski z warzywami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję) Następnie przenosimy paprykę do foliowej torebki, aby ostygła Z papryki ściągamy…

WIĘCEJ >