fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-56
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

Przygotowanie

  • Marchew, cebulę i por obieramy
  • Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu)
  • Drugą połowę ilości cebuli kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy paski
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz pomidory, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
  • Do garnka dodajemy zawartość patelni, sok z cytryny oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Zupę podajemy z posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ziemniak (225 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (9 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z nadzieniem ze szpinaku

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Pomidory kroimy w paski Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby powstały dwa, cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i tłuczemy…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Dziecięcy kotlecik – rybka

Mięso oczyszczamy i wyrajamy podłużne kółko (na kształt rybki) Następnie przyprawiamy mięso z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony (do momentu, aż przestanie być…

WIĘCEJ >

Żeberka duszone w kapuście

Mięso dokładnie oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut Dolewamy bulion i…

WIĘCEJ >