fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ca523e6-7625-45ad-8e7f-b64640fff44c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z warzywami na bulionie jarskim

Przygotowanie

  • Marchew, cebulę i por obieramy
  • Do garnka wrzucamy marchew, połowę ilości cebuli, por oraz seler, wlewamy bulion oraz dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (na małym ogniu)
  • Drugą połowę ilości cebuli kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy paski
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz pomidory, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka
  • Do garnka dodajemy zawartość patelni, sok z cytryny oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 15-20 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Zupę podajemy z posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ziemniak (225 g)
  • Pomidor (170 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (9 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z pomidorów z bazylią

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki W rondlu rozpuszczamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz)…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Zupa z ogórkiem kiszonym, marchewką i kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut W garnku zagotowujemy bulion Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy…

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca zupa z kurczaka

Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…

WIĘCEJ >