fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowa zupa jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2e574e9-d4f6-4017-aa4f-adafcbb9faf8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zupa jarzynowa

Przygotowanie

  • Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
  • Zieleninę siekamy
  • Kalafior z brokułem przenosimy do blendera, dodajemy zieleninę oraz mleko i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Mąkę mieszamy z wodą
  • W garnku zagotowujemy bulion
  • Do bulionu dodajemy rozmieszaną mąkę, mieszamy i gotujemy przez ok. 4-5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, do garnka dodajemy zawartość blendera oraz śmietankę i mieszamy
  • Do miski wlewamy odrobinę zupy, dodajemy żółtka i roztrzepujemy, a następnie wlewamy zawartość miski do garnka
  • Dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (750 ml)
  • Mleko sojowe (250 ml)
  • Kalafior (250 g)
  • Brokuł (250 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (50 g)
  • Śmietana sojowa (50 ml)
  • Woda (50 ml)
  • Jajo żółtko (40 g)
  • Mąka orkiszowa (30 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z kasztanów jadalnych

Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z bazylią

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki W rondlu rozpuszczamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz)…

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się wodą i gotujemy na małym ogniu Po 30 minutach dodajemy przyprawy, a także pozostałe marchewki….

WIĘCEJ >