Zupa dyniowa z serem feta i grzankami
Zupa dyniowa z serem feta i grzankami
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
- Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
- Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Bułkę kroimy w plastry i układamy na papier
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Zieleninę siekamy
- Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
- Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze, na wierzch kruszymy ser i podajemy z grzankami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dynią.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
- Bulion jarski (625 ml)
- Bułka pszenna (160 g)
- Ser feta (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Szczypiorek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym
Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią
WIĘCEJ >Krem brokułowy z boczkiem
Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki Pomidora suszonego kroimy w paski Ser kroimy w większą kostkę Na talerzu układamy sałaty, pomidory i ser, całość skrapiamy tłuszczem, sokiem z cytryny oraz octem i posypujemy posiekaną zieleniną oraz pestkami
WIĘCEJ >Sałatka makaronowa z indykiem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…
WIĘCEJ >