fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa dyniowa z serem feta i grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4bd4169-b356-4e4f-bd99-0ac86c25479f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa dyniowa z serem feta i grzankami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
  • Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bułkę kroimy w plastry i układamy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Zieleninę siekamy
  • Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
  • Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
  • Zupę nalewamy na talerze, na wierzch kruszymy ser i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
  • Bulion jarski (625 ml)
  • Bułka pszenna (160 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…

WIĘCEJ >

Zupa rybna z kukurydzą

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Z kukurydzy odcinamy ziarna Rybę kroimy na drobne kawałki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy cebulę z…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >