fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa dyniowa z serem feta i grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf4bd4169-b356-4e4f-bd99-0ac86c25479f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa dyniowa z serem feta i grzankami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
  • Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
  • Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bułkę kroimy w plastry i układamy na papier
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Zieleninę siekamy
  • Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
  • Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
  • Zupę nalewamy na talerze, na wierzch kruszymy ser i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
  • Bulion jarski (625 ml)
  • Bułka pszenna (160 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z musem gruszkowo – jabłkowym

Jabłko, gruszkę, daktyle, cynamon, miód oraz jednego banana miksujemy na gładki krem i wlewamy go do miseczki Drugiego banana kroimy w plasterki lub kostkę, dodajemy do koktajlu Wszystko posypujemy wiórkami i chią

WIĘCEJ >

Krem brokułowy z boczkiem

Warzywa (poza brokułami) obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa (poza brokułami) oraz boczek i smażymy przez ok. 4-5 minut Wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki Pomidora suszonego kroimy w paski Ser kroimy w większą kostkę Na talerzu układamy sałaty, pomidory i ser, całość skrapiamy tłuszczem, sokiem z cytryny oraz octem i posypujemy posiekaną zieleniną oraz pestkami

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z indykiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >