fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z kasztanów jadalnych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ee60003-bcc3-4ba3-8744-2945430665e5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z kasztanów jadalnych

Przygotowanie

  • Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wlewamy go do garnka z warzywami
  • Dodajemy kasztany oraz liście laurowe i gotujemy przez ok. 20-25 minut
  • Następnie wyciągamy z garnka liście laurowe, dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy
  • Zblendowaną zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kasztanowych dań.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Kasztan jadalny (300 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z awokado i rukolą

Jaja wybijamy do miski, dodajemy przyprawy (jeśli są podane w składnikach) i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj) Awokado obieramy…

WIĘCEJ >

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >