fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z kasztanów jadalnych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ee60003-bcc3-4ba3-8744-2945430665e5
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa z kasztanów jadalnych

Przygotowanie

  • Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wlewamy go do garnka z warzywami
  • Dodajemy kasztany oraz liście laurowe i gotujemy przez ok. 20-25 minut
  • Następnie wyciągamy z garnka liście laurowe, dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy
  • Zblendowaną zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kasztanowych dań.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Kasztan jadalny (300 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegański rosół

Obieramy warzywa. Nastawiamy wodę, dodajemy nieco soli, ale jeszcze nie całość. Dodajemy także 2-3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Warzywa i imbir kroimy na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki, najlepiej plasterki. Wrzucamy je…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >

Chłodnik ogórkowy z koperkiem i jajkiem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy na pół Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Dodajemy przeciśnięty przez…

WIĘCEJ >

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >