fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z kasztanów jadalnych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ee60003-bcc3-4ba3-8744-2945430665e5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa z kasztanów jadalnych

Przygotowanie

  • Kasztany nacinamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut
  • Następnie kasztany odcedzamy, obieramy z łupin i siekamy na kawałki
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew, seler oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez ok. 5-7 minut (do miękkości)
  • W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wlewamy go do garnka z warzywami
  • Dodajemy kasztany oraz liście laurowe i gotujemy przez ok. 20-25 minut
  • Następnie wyciągamy z garnka liście laurowe, dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy
  • Zblendowaną zupę gotujemy jeszcze przez ok. 5-7 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kasztanowych dań.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Placuszki kasztanowo – bananowe

Wszystko miksujemy (oprócz oleju) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy Wylewamy placki dowolnej wielkości Smażymy po kilka minut z każdej strony

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowe z truskawkami

Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką (…)

WIĘCEJ >

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy (…)

WIĘCEJ >

Ciasto batatowo-kasztanowe

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do (…)

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli (…)

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. (…)

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa na wywarze kostnym

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa (wegańska/wegetariańska)

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >