fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0bdffb98-e2e3-4f4e-b98c-db5abf085348
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Przygotowanie

  • Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy
  • Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię
  • Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy
  • Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Bez chłodzenia możemy zjeść od razu jako mus lub krem czekoladowy. Możemy zrobić babeczki/trufle i przełożyć obie masy do foremek, schładzając przez min. 12 godz.

Jeżeli zależy nam na uzyskaniu masy, którą po schłodzeniu będzie można kroić jak ciasto – dodajemy jeszcze kilka łyżek masła.
Obie masy można wyłożyć do foremki (w 2 warstwach) i po schłodzeniu przez 24 godz. otrzymamy ciasto truflowe

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 200 g syropu z agawy
  • 100 g masła klarowanego Ghee (lub oleju kokosowego)
  • 1 czekolada min. 70 % kakao (100 g)
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego (10 g)
  • 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych

Potrzebny sprzęt

Garnek, Malakser

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Truskawki przekładane czekoladowym musem

Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce)…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >