fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0bdffb98-e2e3-4f4e-b98c-db5abf085348

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Przygotowanie

  • Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy
  • Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię
  • Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy
  • Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Bez chłodzenia możemy zjeść od razu jako mus lub krem czekoladowy. Możemy zrobić babeczki/trufle i przełożyć obie masy do foremek, schładzając przez min. 12 godz.

Jeżeli zależy nam na uzyskaniu masy, którą po schłodzeniu będzie można kroić jak ciasto – dodajemy jeszcze kilka łyżek masła.
Obie masy można wyłożyć do foremki (w 2 warstwach) i po schłodzeniu przez 24 godz. otrzymamy ciasto truflowe

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 200 g syropu z agawy
  • 100 g masła klarowanego Ghee (lub oleju kokosowego)
  • 1 czekolada min. 70 % kakao (100 g)
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego (10 g)
  • 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych

Potrzebny sprzęt

Garnek, Malakser
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kluski śląskie z okrasą

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie (około 25 min) Odcedzamy z wody Mielimy gorące ziemniaki w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitku Dodajemy mąkę ziemniaczaną, trochę soli i jajka Wyrabiamy rękami…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Placuszki z cukinii

Cukinię myjemy, trzemy na tarce, odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie należy odlać sok. Natkę i cebulę drobno siekamy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowa z truskawkami

Panna cotta:  Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek…

WIĘCEJ >