fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0bdffb98-e2e3-4f4e-b98c-db5abf085348

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Przygotowanie

  • Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy
  • Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię
  • Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy
  • Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Bez chłodzenia możemy zjeść od razu jako mus lub krem czekoladowy. Możemy zrobić babeczki/trufle i przełożyć obie masy do foremek, schładzając przez min. 12 godz.

Jeżeli zależy nam na uzyskaniu masy, którą po schłodzeniu będzie można kroić jak ciasto – dodajemy jeszcze kilka łyżek masła.
Obie masy można wyłożyć do foremki (w 2 warstwach) i po schłodzeniu przez 24 godz. otrzymamy ciasto truflowe

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g ugotowanych kasztanów jadalnych
  • 200 g syropu z agawy
  • 100 g masła klarowanego Ghee (lub oleju kokosowego)
  • 1 czekolada min. 70 % kakao (100 g)
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego (10 g)
  • 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych

Potrzebny sprzęt

Garnek, Malakser
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z masłem orzechowym

Do blendera kielichowego wlewamy wodę Dodajemy śmietankę kokosową, masło orzechowe i kostki lodu Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Podajemy od razu

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) bananowo – daktylowy

Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >