Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Przygotowanie
- Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy
- Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię
- Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy
- Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Bez chłodzenia możemy zjeść od razu jako mus lub krem czekoladowy. Możemy zrobić babeczki/trufle i przełożyć obie masy do foremek, schładzając przez min. 12 godz.
Jeżeli zależy nam na uzyskaniu masy, którą po schłodzeniu będzie można kroić jak ciasto – dodajemy jeszcze kilka łyżek masła.
Obie masy można wyłożyć do foremki (w 2 warstwach) i po schłodzeniu przez 24 godz. otrzymamy ciasto truflowe
Autor
Lista składników
- 400 g ugotowanych kasztanów jadalnych
- 200 g syropu z agawy
- 100 g masła klarowanego Ghee (lub oleju kokosowego)
- 1 czekolada min. 70 % kakao (100 g)
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego (10 g)
- 300 g jeżyn świeżych lub mrożonych
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brukselka duszona z wędzonką
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…
WIĘCEJ >Truskawki przekładane czekoladowym musem
Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez około 15 minut. Awokado obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wrzucamy po kolei namoczone daktyle, karob, śmietankę kokosową (tylko ściętą część, która wydzieliła się po 24h stania w lodówce)…
WIĘCEJ >Sałatka z mozzarellą
Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >